Nükleer sicili temiz

Güney Kore, nükleer santral teknolojisinde 30 yıl içinde sıfırdan lider noktaya gelmiş bir ülke.

Nükleer sicili temiz

Güney Kore, nükleer enerjiyi oldukça yüksek randımanla ve kazasız belasız kullanmayı başaran ülkelerin başında geliyor.

Ülkede nükleer santrallerden sağlanan elektrik miktarı yaklaşık 17.5 Gwa. Bu santraller ülkedeki toplan elektrik ihtiyacının yüzde 45’ini sağlıyor. 2010-2016 arasında altı yeni nükleer santral yapılması karar alındı. Böylece 9.4 Gwa daha eklenmiş olacak.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na 1957’de üye olan Güney Kore, ilk ticari nükleer enerji santrali olan Kori-1’i 1978’de faaliyete geçirdi. Bugüne kadar inşa edilen reaktör sayısı 20’yi bulmuş durumda.

İlk santrallerini yabancı firmalara yaptıran ülke 1995’ten beri inşa ettiği santrallerde yüzde 95 oranında kendi teknolojisini kullanıyor. Hedefse 2010’de bu oranı yüzde 100 yapmak. Güney Kore aynı zamanda nükleer güvenlik okulu bulunan tek ülke.

Güney Kore 2010’daki ilk nükleer santral ihalesini Birleşik Arap Emirlikleri’nden aldı. KEPCO, bu ülkede dört tane APR-1400 modeli reaktör inşa edecek.

Önemli bir bilgi de Güney Kore’deki nükleer santrallerin acil durumda devre dışı bırakılma oranı açısından dünya sıralamasında hep en sonda yer alması. Bu da ülkenin kullandığı teknolojinin yüksek standartlarına ve tasarım becerilerine güveni artırıyor.

APR-1400 modeli santraller, deprem dışında uçak çarpmasına karşı bile koruyucu aksam ve güvenlik önlemleriyle donatılmış durumda.

Sayfa Yükleniyor...