Öksüz yavrular yalnız büyüyecek

Antalya ve Mersin'de bulunduktan sonra Foça'da koruma altına alınan yavru foklar, Sualtı Araştırmaları Derneği - Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) veterineri Avni Gök tarafından bulunan yöntemle insanlara alışmalarını önleyecek şekilde besleniyor.

Öksüz yavrular yalnız büyüyecek

SAD-AFAG Koordinatörü Cem Orkun Kıraç yaptığı açıklamada, Akdeniz Foku'nun nesli tükenme tehlikesi altındaki canlılardan olduğunu, bu nedenle bulunan yavruların doğal ortama kazandırılmasının büyük önem taşıdığını belirtti.

Koruma konusunda dünyada belli bir bilinç düzeyi oluşturulan nesli tükenme tehlikesi altındaki canlılardan Panda ve Mavi Balina sayısının 1500 civarında olduğunu belirten Kıraç, Akdeniz Foklarının ise tüm dünyada sadece 600 kadarının hayatta olduğunu söyledi.

Moritanya sahillerindeki Akdeniz Fokları'nın gerçek bir fok kolonisi özelliği gösterdiğini ifade eden Kıraç, Akdeniz havzası popülasyonunun ise insan baskısı nedeniyle, birlikte bulunmak yerine çoğu zaman tek tek dolaşma ve yaşama şeklini seçmeye zorlandıklarını dile getirdi.

Bir Akdeniz Foku'nun kurtarılmasında önemli 3 aşama olduğunu anlatan Kıraç, bunların sırayla zamanında ilk yardım, 2-3 aylık hijyenik ortamda yeterli bakım sağlanması ve doğaya salınarak insana alışık hale gelmemesi olduğunu ifade etti.

Kıraç, fok Badem için 2007'de ilk iki aşamayı başardıklarını ancak son aşamayı, kıyıda yaşayanlar, turistler, yöre halkı ve basının duyarsız davranması, verilen mesajları medyatik hale getirmesi nedeniyle hayata geçiremediklerini dile getirdi.

Bulunan iki yavru için son aşamaya da dikkat ettiklerini belirten Kıraç, ''Akdeniz Foku, dünyada sadece Yunanistan, Moritanya ve Portekiz'in Maderia Adaları'nda bir de 'de yaşıyor. Bu nedenle yavruların insanlardan uzak
kalması büyük önem taşıyor'' dedi.
        
DÜNYADA İLK KEZ UYGULANDI
Öksüz fok yavrularını beslemenin zorluklarına değinen Kıraç, yavruların başka hiç bir şeyi kabul etmediğinden hortum yutturularak zorla beslendiğini anlattı. Fokların bu nedenle insanlarla iç içe büyüdüğünü ve insan yardımıyla beslenmeye alıştığını belirten Kıraç, şunları söyledi:''Diğer ülkelerde de bakımları sırasında Badem gibi insanlara alışan foklar var. Yunanistan'da iki defa, Moritanya'da en az bir defa ve Maderia'da bir defa bu tür olay yaşanmış. Foklar balık, kuş değil, sıcak kanlı bir memeli. Bu nedenle insana çabuk alışıyor. Bu, doğal ortamda hayatta kalmaları konusunda bir  risk. Bunun olmaması için azami gayreti gösteriyoruz. SAD-AFAG Veterineri Avni
Gök'ün bulduğu beslenme yöntemiyle dünyada ilk defa biz yavru fokları zorla hortum yutturma yöntemi kullanmadan beslemeyi başardık. Gök, bir balık püresi hazırlayarak, bebek fokların kaplardan kendi kendine beslenmesini sağladı. Balık, veteriner hekim Avni Gök tarafından özel bir işlemden geçtikten sonra pure yapılıyor. İçine de vitaminler konuluyor. Çünkü bunlar anne sütü almadığından bağışıklıkları yeterli düzeyde değil. Uyguladığımız besleme yöntemi yavru fokların insanlarla temasını, dolayısıyla insana alışmasını engelliyor. Daha hijyenik ve sağlıklı beslenmeleri sağlanıyor. Hayvanlar strese girmiyor. Bakımı kolaylaşıyor, mikrop kapma olasılığı düşüyor. Personele de büyük rahatlık sağlıyor. Bu yöntem Akdeniz Foku'nun yaşadığı diğer ülkelerde de büyük ilgi gördü. Bu konuda çalışan kuruluşlar, internet sitelerinden bizim linkimizi vererek, bunu paylaştılar.''
        
ZİYARETÇİ KABUL EDİLMİYOR
Yavrularla ilgilenen personelin hijyenik ve steril koşullarda fokların yanına girebildiklerini belirten Kıraç, insana alışmadan doğal ortama  hazırlanmalarının sağlanması için ziyaretçi kabul edilmediğini bildirdi. Kıraç, ''İnsanlar Badem'e dokunmasınlar, yaklaşmasınlar istedik ama başaramadık. Şimdi bu yavruları doğal ortamlarında hayatta kalabilmeleri için insanlardan uzak tutmak istiyoruz. İnsanlar mümkün olduğunca Badem'e dokunmasınlar, yaklaşmasınlar. Bu onun kötülüğüne. Şimdi bu foklar için aynı mesajı veriyoruz. Kedi, köpek değil bu canlılar. Dünyada 600 tane kalmış, ancak insanlar kendi keyiflerine bu fokları maymun ediyor'' dedi.Yavruların yaklaşık 2 aydır bakımda olduklarını ve sağlık durumlarının da çok iyi olduğunu söyleyen veteriner hekim Gök de SAD-AFAG bakımı altındaki yavrulardan birinin 12, diğerinin 16 kilo aldığını bildirdi.

Sayfa Yükleniyor...