'Okulların satışı bilerek gizleniyor'

İstanbul'da bazı okulların satılacağına dair haberler tepkilere neden oldu. Mimarlar Odası, "Bu okulların alıcıları dahi büyük ölçüde bellidir" açıklamasında bulundu.

'Okulların satışı bilerek gizleniyor'

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, İstanbul'da aralarında Çamlıca Kız Lisesi, Kandilli Kız Lisesi, Etiler Lisesi, Fenerbahçe Lisesi gibi liselerinde bulunduğu 22 okulun satışıyla ilgili girişimde bulunduğu yönündeki haberler tepkilere neden oldu.

Satışı gündeme gelen 22 okul dışında da Kabataş Erkek Lisesi, Pertevniyal Lisesi gibi tarihi okullar içinde hazırlık yapıldığı haberleri basında yer aldı.

Basında çıkan haberler üzerine önce Milli Eğitim Bakanlığı ardından da İstanbul Valisi Muammer Güler sadece yerleşim alanı itibariyle özelliğini kaybeden, çarşı, sanayi ve işyeri gibi alanların içinde kalan ve okul olarak kullanılmasına ihtiyaç duyulmayan yerlerdeki okulların satılacağını belirterek, ''Eğitim ve öğretimin sürdüğü, tarihi eser niteliğindeki okullar kesinlikle kapsam dışındadır. Hangi okulların satılacağı da henüz belli değil'' açıklamasını yaptı.

ntvmsnbc'ye konuşan İstanbul Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, kent merkezindeki okulların satışının uzun süredir hükümetin gündeminde olduğunu belirterek, "Sözkonusu okulların bulunduğu yerler ayrıcalıklı imar hakları getirilerek satılacak" dedi.

Muhcu, kültür mirası ve tarihi yapı niteliğindeki okulların yerine iş merkezi, rezidans, otel gibi rant binaları yapılmasının ciddi sorunlar yaratacağına değinerek şunları söyledi:

Sözkonusu okullar kent merkezindeki okul ihtiyacını karşılamaktadır. Bunların kaldırılması halinde kent merkezlerinde yaşayan yurttaşlar eğitim almak amacıyla kent dışına otomobille, servis araçlarıyla ya da otobüslerle ulaşacak ve bu da ulaşım maliyetlerini arttıracaktır.

OKULLAR CUMHURİYETİN KÜLTÜR MİRASIDIR
Diğer taraftan bu okullar ya cumhuriyet öncesinin kültür mirası yapılarıdır ya da cumhuriyetle birlikte kültür mirasımıza katılan kültür varlıklarıdır. Bu yapıların şatışlarla birlikte zarar görmesi sözkonusu. Ya tamamen yıkılarak ortadan kaldırılacak ya da kısmen korunmak kaydıyla rant binalarının yanında özelliklerini büyük ölçüde kaybedecek.

UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNDEN ÇIKARTILIR
İstanbul’un UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinden çıkarılması gündemindeydi ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti nedeniyle bu karar askıya aldı. Bu okulların satış süreci gerçekleşirse bu kez İstanbul’un UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinden çıkarılmasının askıya alınması süreci dahi durdurulabilir. Ve bu süreç 2010’a rağmen de gerçekleşebilir. Dolayısıyla nereden bakarsak bakalım okulların satışı, pazarlanması, fonksiyonlarının değiştirilmesi ve bu bölgelere yeni yapıların yapılması İstanbul ve ülke açısından çok ciddi kayıplara yol açacaktır. İstanbul’un kentsel, doğal, kültürel değerlerine zarar verecektir.

'Okulların satışı bilerek gizleniyor' - 1 Pertevniyal Lisesi

AVRUPA'DAKİ TARİHİ OKULLAR KÜLTÜR MİRASI OLARAK KORUNUR
Avrupa’daki kentleşme süreçlerinde kent merkezlerindeki okulların korunması sözkonusudur. Ancak yeni okul yapılması halinde bunların kentle ilişkisi son derece doğru planlanmış, yeni yerleşim alanlarının ihtiyacına uygun olarak düzenlenmiştir. Burada kesinlikle kent merkezindeki tarihi okulların yıkılması, yerlerine yeni bina yapılması ya da fonksiyonlarının değiştirilmesi sözkonusu değildir. Kaldı ki okul tipi yapıların UNESCO tarafından gözlendiği ve ilgiyle izlendiği bilinmektedir. Uzun süreli geçmişi olan bu okulların sadece okul binası olarak değil kültür mirası olarak da varlıklarını devam etme gerekliliği vurgulanmaktadır. Avrupa kent merkezlerinde fonksiyonunu yitirdi diye ortadan kaldırılmış bir okulun olduğu söylenemez.

OKULLARIN ALICILARI DAHİ BELLİDİR
Okullar satılırken belirli imar değişikliği vaadiyle satılması gündeme geliyor. Bu süreç satışı sürdürenler tarafından gizli bir şekilde sürdürülmektedir. Bu gündem kamuoyundan özenle saklanmaktadır. Hatta bu okulların alıcıları dahi büyük ölçüde bellidir. Hangi okulun, hangi plan değişiklikleriyle pazarlanacağı ya da bu okullara talipli olanların hangi plan değişikliklerini önerdiği  satış sürecinin somutlaşmasıyla birlikte kamuoyu bu bilgilere sahip olacaktır. Bu sürecin gizlenmesi kamuoyundaki olası tepkileri ortadan kaldırmak ve satışları meşrulaştırmak amacıyla yapılmaktadır. Aksi takdirde oluşacak kamuoyu tepkisine bağlı olarak satışları gerçekleştirememe durumuyla karşılaşılacaktır. Bunu hesapladıkları için bu çalışmalar gizleniyor.

Satılması gündeme gelen okullardan mezun olan ünlü isimler de şunları söyledi:

Cahit Berkay (Müzisyen-Kabataş Erkek Lisesi)
Böyle bir fikre karşıyım. Karşı olmam vicdan meselesi yüzünden. Kabataş ve benzeri okullar yıllardır talebe yetiştirmişlerdir. Bu talebeler de başarılı işler yapmıştır. Başarılı başarısız olmasını da bir kenara bırakalım. Okullar mekanıyla, hocalarıyla, talebeleriyle bir ruh oluşturmuştur. O ruh kuşaktan kuşağa, nesilden nesile aktarılagelmiştir. Bu ruhun yeni gelen kuşaklarda bir motivasyon oluşturduğunu düşünüyorum.

Bu okullar kağıt üzerinde devletin ama halkın malı. Şu soruyu sormak lazım. Bu okullar bugüne kadar nasıl ayakta kaldı? Kabataş’ın yıllar boyu gördüğü tadilatlar, restorasyonlar hangi paralarla oldu. Hayırsever insanların, o okulu sevenlerin, eğitime gönül veren insanların katkılarıyla oldu. Örneğin  Pertevniyal Lisesi’nin kurucusu Valide Sultan Pertevniyal da okulun parasını vermişti ve Pertevniyal öyle açılmıştı. Yıllarca ayakta kalmış bir okulu siz büyük rant getirir diye satarsanız o insanların kemikleri sızlar, o insanlara ihanete dönüşür.

Yonca Lodi (Müzisyen, Etiler Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi)
Meslek lisesini destekleyen kampanyalar söz konusu iken 'deki en köklü meslek liselerinden birinin satışa sunulması ve orası yıkıldıktan sonrada orada hiç ihtiyacımız olmayan alışveriş merkezlerinin devasa sitelerin, plazaların kurulacak olması çok acı. Bütün kamuoyunu bu konuda harekete geçmeye çağırıyorum.

Hilmi Yavuz (Şair–Yazar, Kabataş Erkek Lisesi)
Okulun hiçbir kayıt ve koşulda okul olmaktan çıkarılıp başka bir amaçla kullanılmasına ihtimal vermiyorum. Böyle bir şey yapılmaya kalkılırsa, kim bu işe teşebbüs ederse karşısında bütün Kabataşlıları bulacaktır.

Ali Uras (Galatasaray Eski Başkanı-Tıp Profesörü, Kabataş Lisesi)
Türkiye'de demek ki bir tek okullar kaldı satılık. Hepsini babalar gibi sattılar. Şimdi de okulları satıyorlar. Tebrik ediyorum bu hükümeti valla alınlarından öpüyorum. Ne kadar güzel bir şey. Aslında gelsinler Barnıcık koyu var, onu satsınlar. Gökova var orada, güzel koylar var, onları satsınlar. Türkiye'nin daha güzel sahilleri var onları satsınlar da ama ilim müesseselerini lütfen satmasınlar.

Hakkı Devrim (Şair-Yazar, Kabataş Erkek Lisesi)
Kabataş Lisesi, Galatasaray Lisesi, Haydarpaşa Lisesi hatta Işık lisesi, Vefa lisesi, Darüşşafaka eski okullar bunlar. Hepsi bir asrı devirmiş okullar. Bunları ağır ağır şehrin dışına çıkarmakta bence fayda var. Daha geniş arazide, daha sağlıklı okullar olabilir. Örneğin Işık Liseleri... Onların Maslak’ta lisesi vardı üniversite yaptılar. Orası ferah bir yer gibiydi göreceksiniz, 5-10 sene sonra ki orası da sıkışacak. Orada habire gökdelenler yapılıyor. Yani tabiata, eşyaya karşı çıkmak gibi bir şey geliyor bu teşebbüse karşı çıkmak bana. Ben doğru buluyorum.

Sayfa Yükleniyor...