Onlar artık iki ayrı tür

Genetik bilimciler, Afrika filinin iki farklı türü olduğunu kanıtlayarak uzun süren bir tartışmayı noktaladılar.

Onlar artık iki ayrı tür

Afrika filinin tek bir ya da iki farklı türden meydana geldiğine ilişkin tartışmalar uzun yıllardır sürüyordu. 6-7 tonluk ağırlıklarıyla dünyanın en büyük kara memelisi olan Afrika filinin savanlarda dolaşan bireyleri, ormanları tercih edenlerden neredeyse iki kat daha fazla büyüklüğe sahip.

Büyüklüğün yanında farklı şekilsel özellikler de bulunduğundan, bir grup araştırmacı Afrika fillerini savan filleri (Loxodonta africana) ve orman filleri (Loxodonta cyclotis) olarak ayırmasına karşın, bunun aksi yönündeki görüşler de süregitmekteydi.

Almanya, İngiltere ve Amerika’lı araştırmacılardan oluşan ekip, bu tartışmayı bir sona kavuşturduklarını açıkladılar. Ekibin bulgularına göre orman ve savan filleri en az üç milyon yıl önce ayrıldılar ve en az Asya filleri ile yünlü mamutların birbirleriyle olduğu kadar ayrı iki türler.

York Üniversitesi’nden eski DNA uzmanı Michi Hofreiter, iki Afrika fil türünün birbirinden ayrılmasının Asya filleriyle yünlü mamutların ayrılma dönemiyle aşağı yukarı aynı zamanlarda gerçekleştiğini ve bunun da en az insanlar ile şempanzeler arasındaki ayrım noktası kadar eski bir geçmişe sahip olduğuna dikkat çekiyor.

Araştırmacılar aynı zamanda daha önce mitokondriyal DNA dizilimi ortaya çıkarılan Amerikan mastodonunun, dişten aldıkları örnek sayesinde ilk çekirdek DNA dizilimini gerçekleştirdiklerini de duyurdular. Çalışma sırasında hepsi de memelilerin Proboscidae takımına ait olan Afrika ve Asya filleriyle, Amerikan mastodonunun çekirdek DNA dizilimleri karşılaştırılmış. Sonuçlar, iki Afrika fili grubu arasındaki genetik uzaklığın bunları farklı türler olarak ele alacak kadar uzak olduğunu göstermiş.

Özgün bilimsel makalenin tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Sayfa Yükleniyor...