Orhan Aslıtürk’ün iadesi Şubat’ta belli olacak

İngiltere'nin başkenti Londra'da 8 aydır tutuklu bulunan iş adamı Orhan Aslıtürk'ün Türkiye'ye iadesine ilişkin nihai kararın Şubat ayında yapılacak duruşmayla belli olması bekleniyor.

Bu ay başında İngiliz Westminster Asliye Hukuk Mahkemesi’nde iş adamı Orhan Aslıtürk’ün 'ye iade talebinin görüşüldüğü duruşmada yargıç, incelenmesi için dava dosyasını İngiliz İçişleri Bakanlığı’na göndermeye karar verdi. Yargıç, duruşmada ayrıca, Orhan Aslıtürk'ün 4 Şubat 2011 tarihinde yapılacak bir sonraki duruşmaya kadar tutukluluk halinin devamına hükmetti.

İngiliz İçişleri Bakanlığı’nın yapacağı incelemenin ardından 'nin iade talebiyle ilgili nihai karar vermesi ve davaya bakan yargıcın 4 Şubat 2011 tarihindeki duruşmada İngiliz Westminster Asliye Hukuk Mahkemesi’nde kararı açıklaması bekleniyor.

İade kararı çıkarsa, Aslıtürk'ün karardan kısa bir süre sonra Türkiye'ye iadesi öngörülüyor. İngiltere'de suçluların iadesinde son kararı İçişleri Bakanlığı veriyor.

İngiltere'deki hukuk sürecinde Aslıtürk'ün iadesini Türkiye adına Savcılık makamı talep ediyor. Savcılık makamı, iade taleplerinde kişilere yöneltilen suçun ya da suçların ayrıntısını görmek istiyor ve inceleme süreci genelde uzun sürüyor. 2003 tarihli iade yasasına göre, insan hakları konusu ön planda yer alıyor.

Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi'ne taraf olan Birleşik Krallık, iade taleplerini kendi iç hukukuna göre, yani 2003 tarihli iade yasasına göre yapıyor.

ZAMAN AŞIMI GÜNDEMDE
1998 yılından bu yana aranan ve tespit edildiği İspanya, ABD ve İngiltere'den iadesi istenen Orhan Aslıtürk'ün Türkiye'de hakkında açılan davaların bazılarının zaman aşımına uğradığı, bazılarının ise zaman aşımına yaklaştığı belirtiliyor.

Aslıtürk ile ilgili zaman aşımına uğramayan, İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2002/300 esas sayılı kararı, Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2001/329 esas sayılı kararı (dolandırmak için çete kurmak) ve Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2002/144 esas sayılı kararı bulunuyor.

İSPANYA, ABD VE İNGİLTERE
Orhan Aslıtürk adı ilk olarak, dönemin Şişli Belediye Başkanı Gülay Çokay ile 26 Eylül 1997'de evlenince kamuoyu tarafından duyuldu. Bu evliliğin ardından işi ve ilişkileri irdelenmeye başlanan Aslıtürk hakkında naylon fatura ile hayali ihracat yaptığı iddiaları ortaya atılmaya başlandı.

Aslıtürk, hakkında Şişli Belediyesi’nde yolsuzluk yaptığı iddiaları bulunan eşi Gülay Çokay ile 1998 yılında yurt dışına çıktı.

Çokay bir daha Türkiye'ye dönmezken, Orhan Aslıtürk 6 Eylül 1998'de "yasa dışı yollardan yurt dışına para kaçıracağı" iddiasıyla gözaltına alındı. Bu olaya ilişkin sevk edildiği Beykoz Cumhuriyet Savcılığı’nca serbest bırakılan Aslıtürk, bir daha Türkiye'de görünmedi.

Aslıtürk'ün yurt dışında bulunduğu sırada, Londra'da yaşayan Gülay Çokay, avukatı Yağız Ali Dağlı aracılığıyla 5 Eylül 2001'de Şişli Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak, "şiddetli geçimsizlik" nedeniyle boşanma davası açtı. Mahkeme 4 Ekim 2001'de çiftin boşanmasını kararlaştırdı.

Orhan Aslıtürk, 2008 yılında ise İspanya'nın Malaga şehrinde yakalandı. Adalet Bakanlığı Aslıtürk'ün Türkiye'ye iadesi için gerekli işlemleri başlattı, ancak hakkındaki suçlamalar zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle iade gerçekleşmedi. Aslıtürk'ün bu tarihten sonra tekrar İngiltere'ye geldiği tahmin ediliyor.

İadesi 2000 yılından bu yana talep edilen Aslıtürk'ün en son İngiltere'de olduğu tespit edildi. Aslıtürk geçen Nisan ayından bu yana Türkiye'nin iade talebi üzerine Londra'daki Wandsworth Cezaevinde tutuluyor.

Kendisi yurt dışındayken Türkiye'de hakkındaki soruşturmalar devam eden Aslıtürk'e, başta İstanbul'daki çeşitli adliyelerde olmak üzere, değişik illerde "Vergi Usul Kanunu'na muhalefet etmek", "sahtecilik", "Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun'a muhalefet etmek", "emniyeti suiistimal" gibi suçlardan art arda davalar açıldı.

ABD'ye 24 Ekim 2001 tarihinde giriş yapmak isteyen Aslıtürk, Miami Havaalanı'nda hakkındaki "difüzyon araması" denilen kırmızı bültenden önceki arama safhası kapsamında gözaltına alındı. Türk adli makamları Orhan Aslıtürk'ün iadesi için gerekli dosyaları hazırladıkları sırada Aslıtürk'ün ABD'den ayrıldığı belirlendi.

Konuya ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, "hakkında 5 ayrı dava kapsamında gıyabi tutuklama kararı bulunan Aslıtürk'ün, iade talepleri konusundaki hazırlığın yapılabilmesi için geçici olarak tutuklanmasının istendiğini, ancak ABD makamlarının yeterince hızlı davranmaması nedeniyle bu işlem yapılmadan ABD'den ayrıldığını" söylemişti.

Sayfa Yükleniyor...