Orion'un gizli ateşten kurdelesi

Gökbilimciler, Dünya’nın her yerinden görülebilen Avcı takımyıldızında yer alan kozmik bulutların detaylı görüntüsünü elde etti.

Orion'un gizli ateşten kurdelesi

Avcı (Orion) Takımyıldızı'ndaki kozmik bulutların yeni elde edilen etkileyici görüntüsü, gökyüzünde ateşten bir kurdeleye benzeyen oluşumu gözler önüne seriyor. Bu turuncu ışıltı, soğuk yıldızlararası toz zerrelerinden gelen, insan gözünün algılayamayacağı kadar uzun dalgaboylarına sahip sönük ışığı temsil ediyor. Bu imge, Şili'de Avrupa Güney Gözlemevi (ESO)  tarafından işletilen Atacama Pathfinder Deneyi (APEX) ile elde edildi.

Yıldızlararası gaz ve toz bulutları yıldızların hammaddeleri olarak biliniyor.  Öte yandan bu ufacık toz zerreleri, bu bulutların içindekilerinin ve arkasında kalan alanın görülebilir dalgaboylarında görünmesini engelleyerek, yıldız oluşum süreçlerinin gözlemlenmesini zora sokuyor.

Bu nedenle, gökbilimciler ışığın başka dalgaboylarında gözlem yapabilecek aletler kullanmak zorunda. Milimetre-altı dalga boylarında, bu toz zerreleri mutlak sıfırın onlarca derece üstündeki sıcaklıklarından ötürü ışıldıyor. Deniz seviyesinden 5000 metre yükseklikte bulunan APEX teleskopu, LABOCA milimetre-altı kamerasıyla, bu tür gözlemleri yapmak için en ideal aletlerden biri olarak kullanılıyor.

AVCI’NIN KILICI DÜNYA’YA BAKIYOR
Avcı takımyıldızının ateşten kurdeleye benzeyen etkileyici yeni fotoğrafı, takımyıldızındaki ‘Avcı Molekül Bulutu’ olarak adlandırılan büyük oluşumun sadece bir kısmını gösteriyor.

Parlak bulutsular, sıcak genç yıldızlar ve soğuk toz bulutlarının buluştuğu bu bölge; yüzlerce ışık yılı boyutlarında ve Dünya’dan yaklaşık 1,350 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Soğuk toz bulutlarından kaynaklanan milimetre-altı dalgaboyundaki parıldama, fotoğrafta turuncu renkte görülüyor. Parlaklık ayrıca, görünen ışıktan elde edilmiş daha tanıdık bir görüntünün üstüne bindirilmiş olarak yer alıyor.

Fotoğrafın sağ üstünde yer alan büyük parlak bulut ise Messier 42 olarak da adlandırılan, ünlü Avcı Bulutsusu'dur. Avcı'nın kılıcının üzerinde hafif bulanık bir “yıldız” olarak çıplak gözle bile görülebilir.  Orion Bulutsusu,  en yeni yıldızların doğduğu ve önemli yıldız oluşumu gösteren bölgeler içinde Dünya'ya en yakını olan bu muazzam yıldız kreşinin en parlak parçası olma özelliğine sahip.

Orion'un gizli ateşten kurdelesi - 1 Orion takımyıldızı.

Toz bulutları; kütleçekimsel çökme ve yıldız rüzgarlarının etkileri gibi süreçlerin sonucu olarak hoş görünümlü şeritler, levhalar ve kabarcıklar hâlinde biçimleniyor. Bu rüzgarlar, yıldızların atmosferlerinden püsküren ve çevrelerindeki bulutları burada görülen biçimlere dönüştürecek kadar güçlü gaz çıkışları olarak tanımlanıyor.

Gökbilimciler, ESA'nın Herschel Uzay Teleskopu'ndan elde edilen imgelerle beraber APEX'in bu ve diğer verilerinden yararlanarak Avcı bölgesinde yıldız oluşumunun erken evresindeki önyıldızları aramayı amaçlıyor. Şimdiye kadar kısa dalgaboylarına kıyasla uzun dalgaboylarında daha parlak olduğu anlaşılan 15 kaynak belirlendi. Bu yeni keşfedilen nadir gökcisimleri muhtemelen şimdiye kadar keşfedilen önyıldızların en gençleri arasında yer alıyor. Böylece, gökbilimciler yıldızların oluşumunun başlangıcına daha da yakınlaşmayı başarmış bulunuyor.

Orion'un gizli ateşten kurdelesi - 2 Görünür ışıkta Orion takımyıldızı.

Kaynak: eso.org/public/turkey

Sayfa Yükleniyor...