Ormanlar ‘faili meçhul’ kurbanı

Türkiye tarihinin en büyük orman yangınlarının yaşandığı Marmaris'te, son 10 yılda Orman Teşkilatına yapılan yatırımlar sayesinde yangın sayısında artış olmasına rağmen zarar gören alanda ciddi oranda düşüş yaşandı.

Ormanlar ‘faili meçhul’ kurbanı

tarihinin en büyük yangınları arasında kaydedilen 3 büyük yangının yaşandığı Marmaris'te, özellikle son 10 yılda Orman Teşkilatına yapılan yatırımlar sayesinde yangın sayısında artış olmasına rağmen zarar gören alanlarda düşüş yaşandı.

Marmaris Orman İşletme Müdürü Hakan Zeybek, yangın sezonunun sona ermesi nedeniyle Beldibi Orman Yangınlarına Müdahale İstasyonu'nda basın toplantısı düzenleyerek, çıkan yangınlar hakkında gazetecilere bilgi verdi. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük orman yangınlarının önemli kısmının Marmaris'te gerçekleştiğini hatırlatan Zeybek, özellikle yaz aylarındaki en önemli işlerinin orman yangınlarıyla mücadele olduğunu söyledi.

Toplantıda 1968'ten bu yıla kadar orman yangınlarıyla ilgili tutulmuş istatistikler hakkında bilgi veren Zeybek, "Bölgedeki ormanlar en fazla 1979 yılında çıkan yangınlarda zarar görmüş. Bu yangınlarda 13 bin 383 hektar orman alanı yanmış. 1996'da 8 bin 104, 2002'de ise bin 334 hektar sahamız zarar görmüş" dedi. Marmaris'te son 10 yılda 206 yangın çıktığını, bu yangınlarda 395 hektar alanın zarar gördüğünü belirten Zeybek, bu dönemde yılda ortalama çıkan 20 yangında 40 hektar ormanın yok olduğunu bildirdi.

YÜZDE 90’DAN FAZLASI İNSAN KAYNAKLI
Zeybek, bu yıl 21 yangın çıkmış olmasına rağmen sadece 9 hektar alanın yandığını açıkladı. Yangın sayılarında son 10 yılda artış olmasına rağmen, yanan alanda ciddi oranda düşüş görüldüğüne işaret eden Zeybek, "Bunun sebebi Orman Genel Müdürlüğümüzün makine, teçhizat, ekipman yönünden son derece kuvvetli hale gelmesi ve ekiplerin hızlı hareket ederek yangınlara zamanında müdahale etmesidir" diye konuştu.

‘Faili meçhul’ yangınlar Orman yangınlarının yüzde 90'ından fazlasının insan kaynaklı olduğuna dikkati çeken Zeybek, özellikle ormanlık alanlara yakın yerlerde tarla temizliği gibi nedenlerle yakılan ateşlerin orman yangınlarının çıkmasında önemli rol oynadığını vurguladı.

Zeybek, son yıllarda ziraat alanı yangınlarında artış yaşandığını bildirdi. Orman kenarında yaşayan insanların daha hassas olması gerektiğine değinen Zeybek, bu tür yangınlarda en ufak bir gecikmenin ormanların daha fazla zarar görmesine neden olacağını dile getirdi. Gazetecilerin, "Yangınlarda kasıt ve sabotajların ne oranda etkili olduğu" sorusu üzerine Zeybek, şöyle konuştu:

"Yangının çıkış nedenleri arasında yüzde 97'lere varan oranla insan unsuru birinci sırada yer alıyor. Tespit edilenler mahkemeye intikal ettiriliyor. Faili meçhuller soru işareti. Yangının çıktığı yerdeki vatandaşlarımızın ormana karşı hassasiyetini gördüğünüzde böyle bir olayı yapmış olamayacaklarını kanaat getiriyorsunuz."

Sayfa Yükleniyor...