'Orta ölçekli şirketler çekilmeli'

Uluslararası Emlak Federasyonu Başkanı Romanenko,  genellikle büyük şirketlerin yatırım yaptığı Türkiye'nin orta ölçekli şirketlerin ilgisini çekmeye çalışması gerektiğini söyledi.  Romanenko, Türk projeleri içinse "çok etkileyici ve dinamik"  ifadesini kullandı.

'Orta ölçekli şirketler çekilmeli'

Arkitera Mimarlık Merkezi'nin Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlediği 'ArkiPARC 12 Buluşmaları' için İstanbul’a gelen Uluslararası Emlak Federasyonu Başkanı Alexander Romanenko, ntvmsnbc.com’un sorularını cevaplandırdı.

Yabancıların ’ye olan ilgisi artıyor.  Son dönemde daha fazla ev aldıklarını görüyoruz. Bu konudaki görüşleriniz nedir?

emlak pazarı için çok iyi bir işaret, önemli bir potansiyel. Büyük şirketlerin yanısıra orta gelir grubundaki kişiler de Türkiye’ye ilgi gösteriyor. Rus müşteriler, sadece Antalya ve deniz kıyısı bölgelerle değil, Türkiye'nin diğer tarihi ve turistik yerleri ile ilgileniyorlar. Türkiye, İspanya ve Bulgaristan’ın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Bunun Türk ekonomisi açısından da çok iyi olduğunu düşünüyorum.”

Boğaz’da gezintiye çıktığınızda hem tarihi binalar hem gökdelenler sizi selamlar. İstanbul’u nasıl buluyorsunuz?

“Bu değerlendirmeyi yapmak zor. En başta ilk izlenim negatif olabiliyor ama sonrasında değişebiliyor. Esas olan; konforlu olması, sosyal yapıya uygun olması ve yaşayan kişilerin yaşam tarzına uyması önemli. Psikolojik şehir gelişimine bakarsak, insanlar şehri seviyor ve oturmak istiyor.”

Türk projelerini özellikle yeni projeleri nasıl buluyorsunuz?

“Çok etkileyici. Dinamik projeler. Kültürel mirası korumak çok önemli. İnanıyorum ki tarihi korumadan geleceği inşa edemeyiz. Türkiye, çok genç bir ülke. Tarih ile moderni iyi buluşturmalı. Zor ama en etkili yol bu. Türkiye, bunu nasıl yapacağına karar vermeli. Türkiye yada Rusya’da “tarihe dokunmayacağız” diyemeyiz. Hem tarihi merkezleri korumalı, restore etmeliyiz hem de bazı sınırlamaları kaldırmalıyız. Hem tarihimizi korumalı hem de ilerlemek için bir yol bulmalıyız. Rahat ve sosyal bir ortam yaratmalıyız. Modern dünyada bu projeler değer görüyor.”

Türkiye’nin 5 ya da 10 sene sonra küresel pazardaki yeri ne olacak?

“Türkiye, Avrupa'da yatırım açısından ikincilikten birinciliğe geçti. Daha ilerlemek zor gözüküyor bu nedenle. Ama değişebilir. Politik istikrar ve modern çizgisi devam ederse, kanunlar izin verirse bu pozisyonunu koruyabilir. Esasında sizi kıskanıyorum. Çok genç ve dinamik bir nüfusunuz var. Yaşlı nüfusun ağırlıklı olduğu ülkelerde değişim çok zor oluyor. Bu nedenle Türkiye’nin potansiyeli yüksek ve doğru yoldasınız.”

FIABCI Türkiye şubesini açma fikriniz var.  Amacınız nedir?

"Türkiye için FIABCI’de temsil edilmenin çok önemli olduğuna inanıyorum. Bu ofis, uluslararası bilinirlik sağlayacak ve tüm dünyadan profesyonellerle yakın ilişkiler sunacak. Bugün Türkiye, genellikle büyük şirketlerin yatırımlarını çekiyor. Orta ölçekli şirketlerin de ilgisini çekmek ve yatırımlarının Türkiye’ye yönelmesini sağlamak için sizi bilen, size güvenen insanlarla iletişime geçmek zorundasınız. Eğer size güvenirsem, sizi bilirsem, şirketimi getiririm. Türkiye biraz daha açık olmalı, iletişime geçmeli. Bu, Türkiye için çok iyi bir fırsat. FIABCI, sadece yatırımcılar ya da danışmanlardan oluşmuyor. Mimarlar, hukukçular herkes bu oluşumda yer alabiliyorlar. Biz de Türkiye’nin farklı disiplinlerden kişiler tarafından temsil edilmesini istiyoruz.”

Rus yatırımı ne olacak?

“Tahmini bir rakam vermek çok zor. Ancak orta sınıf, son 3 yılda Bulgaristan’a 1.5 milyar Euro yatırım yaptı. Bu rakamın yüksekliğinde Sovyet geçmişinin etkisi çok yüksek. Ama Türkiye bugün Bulgaristan ile yarışacak düzeyde. Pazarlama faaliyetlerini çeşitlendirerek, yeni rotaları ortaya çıkarmak gerekiyor. Genelde Antalya ya da İstanbul’u biliyorlar. Ama diğer şehirler de olmalı.”

Sayfa Yükleniyor...