ÖSS'de zor sorular var

ÖSS'de soru ve cevaplar sınav günü saat 15.00'te açıklanacak. ÖSYM Başkanı, "Bazı sorular zor gelebilir, zor sorular da olmak zorunda" dedi.

ÖSS'de zor sorular var

Bu hafta sonu Pazar günü yapılacak Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) için geri sayım başlarken, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'dan açıklamalar geldi.

Yarımağan, öğrencilere sınava girecekleri yeri mutlaka önceden görmelerini önerdi.

Sınavın 09.30'da başlayacağını hatırlatan Yarımağan, adayların en geç 08.30'da sınava girecekleri yerlerde olmalarını istedi ve sınavın 3 saat 15 dakika süreceğini belirtti.

CEP TELEFONU KAPALI OLSA BİLE SINAV İPTAL
Adayları cep telefonu konusunda uyaran Yarımağan, şöyle konuştu:

"En önemli konu cep telefonu. Cep telefonu ile binaya kesinlikle girilmeyecek. Bina içinde, bir adayın üzerinde kapalı bile olsa cep telefonu bulunduğu tespit edilirse adayın sınavı geçersiz sayılıyor. Adayların zarara uğramamak için cep telefonlarını yanlarına almamaları, ya evde bırakmaları ya da biriyle geliyorlarsa onlara vermeleri gerekiyor. Binaya girişte cep telefonlarını emanete alma işlemleri çok zor oluyor, telefonlar birbirine karışıyor. Bizim kurallarımız arasında emanet yok. O yüzden adayların binaya telefonları yanlarında olmadan girmeleri gerekiyor. Bunu dikkate alsınlar."

BAŞI AÇIK GİRİLECEK
Yarımağan, sınava başı açık şekilde girme kuralı bulunduğunu da hatırlatarak, adaylara yanlarında su götürmelerini önerdi.

Sınav kitapçığında her biri 30'ar sorudan oluşan 8 adet test bulunacağı, toplam 240 soru yöneltileceğini belirten Yarımağan, adayların bu soruların tamamını yanıtlamak zorunda olmadıklarına işaret etti.

Ön lisans programlarına yerleşebilmek için asgari 145, lisans programlarına girebilmek için de 165 almak gerektiğini belirten Yarımağan, şunları söyledi:

"145 puan, sınavın birinci bölümündeki 120 soru üzerinden hesaplanıyor. Bu soruların da ortalama yüzde 15'ini yapmak yeterli oluyor. Yani her testte 30 soru var, her testten 5'er soru çözen bir aday 145 puan elde edebiliyor. Bir testten daha çok, diğer testten daha az çözenler de 145 puan alabilir. Ama 145 sadece bir baraj puanını geçmek anlamına geliyor. Birçok programa girmek için 145'in çok üstünde puana ihtiyaç var. Bu, girmek istenilen programa göre değişiyor.

Lisans puanlarına girmek için gerekli baraj puanı 165 ve bu puanı elde etmek için, tüm testlerden eşit sayıda olacağını var sayarsak, soruların yüzde 25'ini çözmek gerekiyor. Yani 6 testten 8'er soru yanıtlanırsa, 50 civarında soru çözen aday bu puanı elde ediyor. Burada da tabii 165'i elde etmek de bir şeyi kazanmak anlamına gelmiyor sadece barajı geçmek anlamına geliyor. Birçok programa yerleşebilmek için bunun çok üstünde puan gerekiyor."
        
AYNI TESTTEKİ HER SORUNUN GETİRİSİ AYNI
Puanlar hesaplanırken her sorunun aynı ağırlıkta olup olmadığı konusunda Yarımağan, şu bilgileri verdi:

"Kesinlikle aynı. Bu konuda bir yanlış bilgi varsa düzeltelim. Zor sorunun getirisi daha fazla, kolay sorunun daha az değil. Aynı testteki soruların ağırlıkları, getirileri hepsi aynı.

Testler arasında da farklılık var tabii. Bir kere testlerin ağırlıkları birbirinden farklı. Örneğin Sayısal-2 testinin puanı hesaplanırken Matematik-2 ve Matematik-1 testleri en fazla getirisi olan testler, bunların ağırlıkları fazla. Ondan sonra Fen-1 ve Fen-2 testleri, sonra Türkçe, sonra Sosyal Bilimler testi geliyor. Yani hangi puan türü amaçlanıyorsa, o puan türü için belli testlerin ağırlıkları diğer testlerden daha fazla. Ama aynı testin içindeki tüm sorular değerlendirilirken eşit değerde."

Geçen yılki ile aynı zorluk düzeyinde olduğunu söyleyebilirim. Tabii zorluk, kolaylık biraz da göreceli bir kavram. Kişilere bildikleri şeyler kolay gelir, bilmedikleri şeyler zor gelir.

Şunu da söyleyeyim; bazı sorular adaylara zor gelirse bundan kesinlikle endişe duymasınlar. Zor sorular olmak zorunda. Bu sınava 1 milyon 351 bin dolayında aday giriyor. Bunların içinde çok değişik seviyelerde olanlar var. Çok yetenekli, soruların neredeyse tümünü yapabilecek adaylar, daha az yapabilecek adaylar var. Bu adayların hepsini birbirinden ayırmak için bizim sorularımızın içinde zor, çok zor, orta zorlukta, kolay, çok kolay olmak üzere her zorluk seviyesinde sorunun olması gerekiyor."

SORULAR VE CEVAPLAR SAAT 15.00'TE ÖSYM'NİN SİTESİNDE
ÖSS test soru ve cevapları, sınav günü saat 15.00'de internet sayfasından açıklanacak.

Sorular ve yanıtları, htttp://oss2009-sorular.osym.gov.tr adresli internet sayfasından duyurulacak.

SONUÇLAR TEMMUZ ORTASINDA AÇIKLANACAK
Yarımağan, "Sınav sonuçlarını geçen yıllardakine yakın bir tarihte açıklayabileceğimizi tahmin ediyorum. Yaklaşık 1 ay sonra temmuzun ortalarında sonuçları açıklarız" dedi.

Sayfa Yükleniyor...