ÖSYM Başkanı'nın kadrosu bile yok

Kılavuzdaki hatalarla gündeme gelen ÖSYM’de toplam 450 kişi çalışıyor. Kurumdakilerin çoğu sözleşmeli çalışırken, ÖSYM Başkanı'nın bile kadrosu yok.

ÖSYM Başkanı'nın kadrosu bile yok

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre; yaklaşık 1.5 milyon öğrencinin kaderini belirleyen ÖSYM’de bir başkan, bir genel sekreter, 7 müdür, 18 müdür yardımcısı olmak üzere 450 kişi çalışıyor. Çalışanlarının birçoğu sözleşmeli olarak görev yapıyor.


ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan’ın kadrosu, Karabük Üniversitesi’nde. Maaşı, mesaileriyle 350-400 lira. Bütçesi olmadığı için kazandığı parayı harcayamayan ÖSYM, YÖK’e son üç yılda 80 milyon lira aktardı.

Kadrosu Karabük Üniversitesi’nde bulunan ÖSYM Başkanı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevlendiriliyor.

GELİR 180 MİLYON LİRA AMA...
YÖK’ün de ÖSYM’nin de bütçeleri ve kadroları farklı. Sınav ve kılavuz geliri 180 milyon lirayı bulan merkezde, il bütçesi oluşturulamadığından düzenli bir maaş yok. Başkan ve sözleşmeli müdürler hariç, sınavda görevlendirilen memurların ücretleri kılavuzlardan elde edilen gelirle ödeniyor.

Geliri kullanamayan ÖSYM, kazandığı parayı YÖK'e aktarıyor.

ŞUBELER AÇILAMIYOR
Kurumun binaları da YÖK’e ait. Ziraat Bankası’ndan dört yıl önce alınan ve 10 milyon TL harcanarak yeniden düzenlenen, İstanbul 4. Levent’teki İl Başkanlığı binası, kadro olmadığı için açılamıyor. Aynı nedenle, İzmir’de alınan binada da hizmet verilemiyor.

YARIMAĞAN'IN GÖREVİ "PROJE SORUMLUSU"
Başkan Prof. Yarımağan, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 38. maddesine göre Karabük Üniversitesi’nde gözüküyor ve Milli Eğitim Bakanlığı proje danışmanı ve proje sorumlusu olarak görevlendiriliyor.

Zamanın YÖK Başkanı Erdoğan Teziç’in görevlendirmesi ile başkan olan Yarımağan'ın kadrosu Karabük Üniversitesi’nde. Maaşı, mesaileriyle 350-400 lira.

"ÖSYM BAŞARISINI YARIMAĞAN'IN ÖZVERİSİNE BORÇLU"
YÖK eski Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme, ÖSYM’nin durumuyla ilgili şunları söyledi:

“ÖSYM’de çalışan sayısı üç yıldır sürekli azalıyor, ama yükü beş kat artıyor. Sözleşmeli eleman alması için YÖK’ün onayı gerekiyor. Son üç yıldır YÖK’ün bütçe ve kadro imkânlarında çok önemli iyileştirme yapıldığı halde, bu imkânlar ÖSYM’den esirgendi. Hazineden kuruş almıyor, topladığı parayı harcayamıyor. ÖSYM içinde bulunduğu tüm olumsuzluğa rağmen 5 oturumda oluşan sınavı başarıyla yapabilmişse, bunu büyük ölçüde Yarımağan’ın özverisine borçludur. ÖSYM’nin yükünün bu kadar artmasına karşılık devletten hiç bir geliri yoktur.”




Sayfa Yükleniyor...