Oxfam raporu: Dünya daha da  acıkacak!

Farklı kıtalardan toplam 15 ülkede çiftçiler dinlendi ve bir rapor kaleme alındı. Raporda, 'dolarlar değil, milyonlarca hayat' denirken, küresel ısınmanın yol açtığı ve açacağı 'açlığa' dikkat çekildi.

Oxfam raporu: Dünya daha da  acıkacak!

İklim değişikliğinin, 50 yıllık yoksullukla mücadele çabalarını boşa çıkarabileceği bildirildi.

Yardım örgütü Oxfam, Afrika, Asya, Latin Amerika'daki 15 ülkede çiftçileri dinledi ve kaleme aldığı raporda, mevsimlerin artık birbirine benzediğini, bunun hasadın alınamamasına neden olduğunu, çiftçilerin ekimi bıraktığını belirtti.

Oxfam, raporda ayrıca, "iklim değişikliğinin etkisinin dolarlarla değil, milyonlarca ya da milyarlarca hayatla ölçüleceğini" vurguladı.

Örgüt, raporunda, bu hafta İtalya'da bir araya gelecek olan G-8 ülkelerinin liderlerine 2020'ye kadar sera etkisi yaratan gazların salımının en az yüzde 40 azaltılması için derhal harekete geçme çağrısında bulundu.

PİRİNÇ ÜRETİMİ AZALACAK
Danimarka'da martta bir araya gelen farklı ülkelerden 2500 bilim adamının araştırma sonuçlarına dayanılarak hazırlanan raporda, kuraklığın, sellerin etkileri ve iklimin değişmesine bağlı daha önce rastlanmayan olayların bazı ülkelerde beslenme ve sağlık alanında ciddi sorunlar yaratacağı vurgulandı.

BM'nin tarım, mülteciler, sağlık kurumlarının araştırmaları ile çalışanlarının 100 kadar ülkedeki tespitlerinden de yaralanan Oxfam, yoksul ülkelerde hayati önem taşıyan mısır, pirinç gibi temel gıda maddelerinin sıcaklık artışlarına ve alışılmadık mevsim dönemlerinden en fazla etkilenenler olması nedeniyle en fazla endişe uyandıranın, açlıkların artması riski olduğunu belirtti.

1 derecelik artışın, pirinç verimini yüzde 10 düşeceğinin belirtildiği raporda, Asya Kalkınma Bankası'nın rakamlarına da yer verilerek, Filipinlerde pirinç üretiminin 2020'ye kadar yüzde 50-70 düşebileceği örnek gösterildi.

MISIR ÜRETİMİ AZALACAK
Raporda, Afrika'nın doğusunda 250 milyondan fazla insanın ve dünyadaki sürü hayvanlarının besin ihtiyacını karşılayan mısırın Sahraaltı Afrikası'nın büyük bölümünde ve Hindistan'da 2020'ye kadar en az yüzde 15 azalacağına, Afrika için kaybın 2 milyar doları bulabileceğine dikkat çekildi.

Oxfam, 2003 yazında Batı Avrupa'da sıcaklık değerlerinin normalin 6 dereceye kadar üstüne çıkmasıyla üretimin Fransa'da yüzde 20, İtalya'nın bazı bölgelerinde yüzde 36'ya kadar gerilediğini de hatırlattı.

BUĞDAY ÜRETİMİ AZALACAK
Buğdayın da Kuzey Avrupa ve Kanada'da sıcaklıktan nasibini almasının beklendiğinin belirtildiği raporda, Ganj ovasında buğday veriminin 2050'ye kadar yüzde 50'den fazla azalacağı ve 200 milyon kişinin bundan yoksun kalabileceği vurgulandı.

Örgüt, ısınmanın su ve böceklerden geçen tropikal hastalıkların artmasına da yol açacağı, yüz milyonlarca kişinin ilk kez bu hastalıklarla tanışacağı uyarısında da bulundu.

Rapora imza atanlardan Oxford Üniversitesi'nden Profesör Diana Liverman, giriş bölümünde, derhal harekete geçilmezse dünyanın 4 derece daha ısınabileceğini, ısınmanın yıkıcı sosyal ve çevresel sonuçları beraberinde getireceğine dikkati çekti.

Sayfa Yükleniyor...