Özcan: Türkiye’de özel üniversite yok

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan Türkiye'de özel üniversiteler de açılmasını istediklerini, ancak bunun için anayasa değişikliği gerektiğini söyledi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, göreve gelişinin ikinci yılı dolayısıyla eğitim muhabirleriyle bir araya gelip sohbet etti ve sorularını yanıtladı.

Özcan, YÖK Genel Kurulu'nun yarın toplanarak üniversiteye giriş sınavı kılavuzunu görüşeceğini belirtti.

Yusuf Ziya Özcan, 'de özel üniversite açılıp açılmayacağına yönelik sorulara ilişkin, ''Özel üniversite Türkiye'de yok. Türkiye'de özel üniversiteler de olsun istiyoruz. Ama bu Anayasa değişikliği gerektiriyor. Onu yapmak lazım, o olsa iyi olur. Belki o zaman şimdiki vakıf üniversitelerinin bir kısmı o statüye geçecektir, bir kısmı da vakıf olarak kalacaktır'' diyekonuştu.

''Özel üniversite açılması halinde denetimin nasıl yürütüleceğinin'' sorulması üzerine Özcan, ''Yeterlilik Kurulu olacak, bununla uğraşıyoruz bugünlerde. Eğer o olursa Türkiye'de daha önce yaşanan tecrübeler yaşanmaz artık, çünkü onların kalitesi her zaman denetlenir bu kurul tarafından, bize de rapor edilir, biz de gereğini yaparız'' dedi.

Vakıf üniversitesi ile özel üniversite arasında fark olduğuna işaret eden Özcan, ''Vakıfların kar amacının olmaması lazım, ama bazıları maalesef para için de bu işi yapmış olabiliyorlar. Para için yapan, serbestçe para için yapmalı bu işi, vakıf için yapan vakıf için yapmalı''' dedi.

Vakıf üniversiteleriyle ilgili bir soru üzerine, bu üniversitelerin sayısının 47'ye yükseldiğini ifade eden Özcan, ''Artık vakıf üniversitelerini açarken butik ve tematik olmasına dikkat ediyoruz. Mesela birinin sadece sosyal bilimlerle, birinin güzel sanatlarla, birinin moda ve dizaynla ilgili olmasını istiyoruz. Bundan sonra açtıklarımızda bunlara dikkat edeceğiz. Biri diğerinin karbon kopyasıysa onlara çok iyi bakmıyoruz'' diye konuştu.

Özcan, vakıf üniversitelerinin sayısının ne kadar artacağına ilişkin soru üzerine de, ''Ben bazen hesaplar yapıyorum, devlet ve vakıf üniversitelerinin toplamında Türkiye'nin 200 üniversiteyi kaldırabileceğini düşünüyorum. Talep olmayınca zaten açamayız. Arz ve talep dengelenince artık açmaya gerek kalmaz. Şimdi bizi zorlayan bir güç var. Korkunç bir talep var. Biz de o talebi karşılamak için böyle yapıyoruz. Talep yoksa bizi iten bir şey de olmayacak'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...