Özel sektör Ar-Ge'de gaza bastı

Araştırma geliştirme çalışmalarına daha fazla bütçe ayırmaya başlayan özel sektör, Türkiye'deki Ar-Ge payını yüzde 41'e yükseltti.

Özel sektör Ar-Ge'de gaza bastı

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'nin (ABGS) açıkladığı rakamlara göre 'de özel sektörün araştırma ve geliştirme çalışmalarına ayrılan kaynak içindeki payı 4 yılda neredeyse ikiye katlandı. Genelde Ar-Ge'ye ayrılan kaynaktaki artış hızında da 23 AB ülkesini geride bıraktı.

Türkiye'de araştırma ve geliştirmeye ayırdığı kaynağı hatırı sayılır oranda artıtan özel sektörün toplam içindeki payı 2004'te yüzde 23'ten 2008'de yüzde 41'e yükseldi.

ABGS açıklamasına göre Türkiye'deki bilim insanı sayısı da 8 yılda yüzde 107 arttı. Açıklamada şöyle denildi:
"Çok uluslu araştırma programlarına katılım ve Avrupa Araştırma Alanı ile bütünleşme çalışmaları çerçevesinde bilim ve teknoloji alanında çok yönlü bir strateji uygulamaya koyan Türkiye, son 8 yıllık süreçte araştırmacı sayısını yüzde 107 artırarak bilim insanı artış hızında Avrupa'da ilk sıraya yükseldi."

"Türkiye, Ar-Ge'ye ayrılan kaynak artış hızında da 23 AB üyesi ülkeyi geride bırakarak, 5. sıraya yükselmiştir. Ülkemizde Ar-Ge'ye ayrılan kaynaklar içinde 2004'te yüzde 23 olan özel sektörün payının 2008'de yüzde 41'lere yükselmiş olması ise ayrıca sevindirici bir gelişmedir."

ABGS açıklamasında, Avrupa Komisyonu'nun, Avrupa ile Japonya arasındaki araştırma ve teknoloji geliştirme faaliyetlerinin koordinasyonu görevini Türkiye'ye verdiği belirtilerek, Türkiye'nin bu "kilit" görevi üstlenmiş olmasının, AB'ye üyelik sürecinde hem bilim ve teknoloji alanında hem de siyasi ve kültürel anlamda önemli katkılar sağlayacağı vurgulandı.

Ayrıca, Türkiye'nin müzakere sürecinin 25. Faslı olan "Bilim ve Araştırma" başlığı altında katıldığı "AB Araştırma ve Geliştirme için 7. Çerçeve Programı"nın ilk üç yılı için ödemiş olduğu 60 milyon avroluk ulusal katkı payına karşılık 70 milyon avro geri dönüş sağlamayı başardığı bildirildi.

Sayfa Yükleniyor...