Özyürek: Teklifin arkasına bakmak gerekir

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, MGK'ya ana muhalefet partisi liderinin de katılmasına yönelik açıklamalarını CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek NTV'de değerlendirdi.

Özyürek: Teklifin arkasına bakmak gerekir

''Aslında MGK'ya ana muhalefet partisi de iştirak edecek şekilde değişiklikler yapılmış olsa, bunun çok faydalı olacağı kanaatindeyim." açıklaması Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den geldi.

Bu gelişmeyi NTV yayınında değerlendiren CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, "Önerinin Cumhurbaşkanı'nın görüşü mü yoksa AKP'nin görüşümü olduğunu, bir anayasa değişikliği ile karşı karşıya kalıp kalmayacağımızı görmek lazım. Bu teklifin önünde, arkasında neler var, gerekçeleri nedir bilmek gerekir. Bunların ardından sağlıklı değerlendirmeler yapılabilir" dedi.

"Bu aşamada ise şunları söyleyebilirim" diyen Özyürek, "MGK'da hükümet tarafı ile asker tarafı yer alıyor. 3. unsur olarak ana muhalefet partisi lideri oraya katılacaksa, MGK'nın çalışma yöntemlerinde değişikilik yapılması gerekir.

MGK'da bir oylama yapılmıyor ve belirlenen temayül Cumhurbaşkanı'nın bildirisi ile duyuruluyor. Burada ana muhalefet liderinin farklı görüşü olduğunda ne olacak? Ana muhalefet partisi liderinin muhalefet şerhi koyması gerekebilir ve bu nedenle belki bir oylama mekanizması lazım gelebilir.

Ayrıca, MGK çalışmaları gizlidir ve orada yapılan görüşmeleri kamuoyu ile paylaşmak mümkün değildir. Burada da bir değişiklik ihtiyacı var. MGK'da alınan kararlara koyulan muhalefet şerhi kamuoyu ile paylaşılmazsa, ana muhalefet lideri sanki o kararların hepsine katılmış gibi biz izlenim doğar ki, bu da muhalefet olma imkanını ortadan kaldırır.

Bunların hepsini içinde barındıran bir çalışmaya ihtiyaç var. Böyle bir anayasa değişikliğinin bir televizyon görüşmesinde gündeme gelmesi yeterli değil. Bununla ilgili kapsamlı çalışmalar yapılmalı. Bunlar olursa daha sağlıklı ve net görüş belirtebiliriz" şeklinde konuştu.

KAMERALI GÖRÜŞME
Mustafa Özyürek, demokratik açılımla ilgili Deniz Baykal ile Başbakan Erdoğan arasında yapılması düşünülen görüşmenin 'kamera'ya taıkıldığı izlenimiyle ilgili olarak da, "Bu bizim sonradan çıkardığımız bir ısrar ve öneri değildir. Başbakan'ın teklifine verdiğimiz cevapta da belirttik. 'Kayıt altına alınması lazım' dedik ve en güveniliri de kameradır. 'Bu kaydı yapalım, hemen açıklama yapılması gerekmiyor, ihtiyaç duyuldıuğunda birliklte karar verelim ve açıklanır' dedik.

Böylesi önemli bir görüşmenin kapalı kapılar ardında yapılması ve kayda alınmaması bizim açımızdan zararlıdır. Devir şeffaflık devri ve kamuyounun böylesi önemli bir görüşmeyi bilmesi gerekir diye düşünüyoruz. Başbakan'ın bundan niye kaçındığını da anlayabilmiş değiliz. Sayın Başbakan'ın gerekçelerini anlayamıyoruz. Bunu kabul ederlerse görüşme olur etmezlerse kendi taktirleridir." ifadelerini kullandı.

Sayfa Yükleniyor...