Pakistan'da ipin ucu kaçtı!

'Karikatür refleksi' Facebook'tan sonra YouTube'u da vurdu. "Müslümanları rencide eden içerik" yüzünden Facebook ve YouTube'a erişim bir gün arayla kapatıldı.

Pakistan'da ipin ucu kaçtı!

Pakistan Telekomünikasyon İdaresi, tüm internet servis sağlayıcılarına YouTube video paylaşım sitesine erişimi kapatması talimatı gönderdi. Gerekçe, Facebook için dün uygulamaya konan sansür kararıyla aynı: İslami olmayan içerik barındırmak.

Kurumun bir gün arayla verdiği bu iki kapsamlı sansür kararı, İslam Avukatları Forumu adlı bir grubun Lahor Yüksek Mahkemesi'ne yaptığı şikayet başvurusunu takiben alındı. Karar gerekçesinde, YouTube'ta 'İslami olmayan' içeriğin arttığı belirtilerek ülkedeki tüm servis sağlayıcılardan siteye erişimi derhal engellemesi istendi.

İslam Avukatları Forumu'nun temsilcisi Ezher Sıddık, Facebook üzerinde düzenlenen bir yarışmanın hakaret içerdiğini söylemişti.Yarışma kapsamında Facebook kullanıcılarından Muhammed Peygamber'in karikatürlerini yapmaları isteniyor.

Facebook'tan yapılan açıklamadaysa sitedeki sayfada yer alan söz konusu içeriğin site kullanım şart ve yükümlülükleri ihlal etmediği, dolayısıyla bir sakınca olmadığı belirtildi. Facebook sözcüleri, "bizim için illegal olmayan içerikler, bazı ülkelerde illegal sayılabilir. Bu gibi durumlarda zaman zaman o ülkeye yönelik farklı uygulamalar düşünebiliyoruz" şeklinde konuştu.

Lahor Yüksek Mahkemesi'nin yasak kararı, ay sonuna dek yürürlükte olacak. Yasak kararı 31 Mayıs'ta gözden geçirilecek. Lahor Yüksek Mahkemesi ayrıca Pakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan, niçin bu türden bir karikatür yarışmasının düzenlendiğinin de araştırmasını istedi.

Pakistan'ın Lahor kentinde bugün mahkeme binası dışında toplanan bir grup Facebook'ı kınayan pankartlar taşıdı. Göstericiler, karikatür yarışmasının 'ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini' vurgulayıp, Müslümanların İslam'a zarar vermeye çalışanlara aynı yollarla yanıt vermeye hazır olduklarını söylediler.

Daha önce 2005 yılında da, bazı Danimarkalı karikatüristlerin, Muhammed Peygamber'e hakaret içerdiği öne sürülen 12 karikatürü bir gazetesde yayımlamaları, İslam Dünyası'nda tepki çekmşti.

Karikatürler, dünya çapında din, basın, sanat ve düşünce özgürlükleri konularında tartışmalara yol açmış, bazı Danimarka büyükelçiliklerine saldırılar düzenlenmiş, Danimarka ürünlerinin de boykot edilmesi çağrısı yapılmıştı.

"BEN YAPMADIM"
Karikatür yarışmasının esin kaynağı olduğunu söyleyen Amerikalı çizer Molly Norris, Nisan ayında Amerikan Comedy Central televizyon kanalının Muhammed'e her türlü atıfta bulunulmasını sansürleme kararını protesto etmek için bir karikatür çizdiğini ve fikrinin Facebook'ta bir karikatür yarışmasına esin  kaynağı olacağını bilmeden, biraz da mizahi bir tonla 20 Mayısın ''Hz. Muhammed karikatürleri'' günü ilan edilmesini önerdiğini kaydetti.

Batılı bir kullanıcı tarafından açılan yarışmanın Pakistan'da Facebook ve Youtube'un kapatılmasıyla sonuçlandığını anlatan Norris, internetteki sitesindeki açıklamasında, ''Ben 20 Mayısın herkesin Hz. Muhammed'i çizdiği bir gün olsun demedim. Fikrim çarpıtıldı. Facebook'ta sayfa açmadım, insanlar çizdiklerini göndersin diye bir şey organize etmedim ve bana da çizilenler iletilmedi'' ifadesini kullandı.

Bu durumdan, aşağılayıcı karikatürler çizmekten başka şey düşünmeyen insanların sorumlu olduğunu ifade eden Norris, ''Bu, başlangıçta ifade özgürlüğümüzü tehlikeye düşürecek herhangi bir şey yapmayan Müslümanlar için bir aşağılamadır. Müslümanlardan özür diliyorum ve bu 'günün' durdurulmasını istiyorum'' açıklamasında bulundu.

Pakistan'da haftabaşı itibarıyla itibarıyla, karikatür yarışmasına yönelik Facebook sayfasına girişin engellendiği ancak genelde diğer Facebook sayfalarına girilebildiği bildiriliyor. YouTube ve Facebook'a sansür, aynı 'de olduğu gibi Pakistan'da da DNS değişikliği ve vekil sunucu aracılığıyla aşılabiliyor.

Sayfa Yükleniyor...