Pandaları tüp bebek yöntemi kurtardı

Çevreciler, pandaların üremesine dair yöntemlerin artık kusursuz işlediğini ve koruma altında 300 panda olması hedeflerine ulaştıklarını söylediler.

Pandaları tüp bebek yöntemi kurtardı

Çin'deki Chengdu Panda Üreme Araştırmaları Merkezi'nin başarısı sonrasında, 15 yıl içerisinde ilk pandanın doğal yaşama bırakılacağı düşününüyor.

Soyu tükenen hayvanı korumak amacıyla, bilim adamları 1963 yılından beri tutsak pandaların üremesi üzerine çalışılıyor.

Dişi pandalar yıl içerisinde yalnızca 72 saat çiftleşmeye hazır oluyor, hamile kalabilecekleri pencere ise bunun 12 ila 24 saatlik bir dönemi.

Pandaların üreme ihtimalini anlamak da, dişi pandaların günlük hormon düzeylerinin çok yakından takip edilmesini gerektiriyor.

Ancak araştırmacıların tüm çabalarına rağmen, pandaların esir tutuldukları için üreme ihtimallerinin daha düşük olduğu anlaşıldı.

Araştırmacılar bunun üzerine doğal ortamı hatırlatan metodlar geliştirip, üreme davranışlarını cesaretlendirmeye çalıştılar.

En son olarak suni döllenme yoluna başvuran araştırmacılar, en çok işe yarayan yöntemin "ikiz değiştirme" olduğuna karar verdi.

Pandaların yarısından çoğunun ikiz yavruları oluyor ancak bu yavrulardan yalnızca birine bakıyorlar.

Pandaların yağ depolayamadığı, dolayısıyla da birden fazla yavruya bakacak süt ve enerjiye sahip olmadıkları düşünülüyor.

Chengdu araştırma merkezinde ise terk edilen yavrular küvözlere yerleştirildi ve küvözdeki yavruyu değiştirmek suretiyle anne pandaların ikizleri büyütmesi sağlandı.

Bu yöntemle yavruların hayatta kalma oranı yüzde 98'e çıkarıldı.


Sayfa Yükleniyor...