Para yoksa otopsi de yok

Bakanlık, mesai saatleri dışında otopsiye giden uzmanların ücretlerini kesti. 50 TL yerine 14 TL'lik yol parasına tepki gösteren 3 uzman istifasını sundu.

Adalet Bakanlığı’nın Strateji Geliştirme Başkanlığı Adli Tıp Kurumu, Adli Tıp Şube Müdürlükleri ve adliyelere temmuz ayında gönderilen yazıda, uzmanların mesai saatleri dışında yaptığı 'Bilirkişilik' için aldığı 50 liralık ücretin kesildiği açıklandı.

Yazıda, özetle şu görüş dile getirildi: 'Adli tabip ve uzmanların resmi sıfatlı bilirkişi olarak kamu görevlisi statüsünde bulundukları için mesai saatleri dışında ve resmi tatil günlerinde yaptıkları nöbetçi bilirkişilik dolayısıyla farklı ücrete hak kazanmayıp kendileriyle birlikte nöbet tutarak adli işlemler yapan hakimler, savcılar ile aynı miktarda yol tazminatı alabilecekleri düşünülmektedir' denildi.

Özellikle taşrada görev yapan adli tıp uzmanlarının en büyük geçim kaynağı olan 'Bilirkişilik' ücretinin kesilmesi deprem etkisi yarattı. Özellikle mesai dışı olan saat 17.00'dan sonra olacak olan olaylarda savcılar otopsi yapacak uzman bulamama sıkıntısıyla karşı karşıya kalacak.

Birçok uzman kararın iptali için adliyelere başvurmaya hazırlanıyor. Paranın kesildiği duyulunca 1 ay içinde 3 adli tıp uzmanı istifa etti.

Akşam gazetesinin haberine göre Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof.Dr. Ümit Biçer, kararın büyük sıkıntılara yol açacağını belirterek şöyle konuştu: “Şimdi bu genelgeyle birlikte 'yol giderleri' adı altında 14 TL alacaklar. Genelgeyle adli tıp uzmanı arkadaşlarımızın mesaileri 24 saate çıkartılmıştır. Özellikle taşrada görev yapan arkadaşlarımızın çalışma koşulları çok kötü olacaktır. Mesai dışında bilirkişilik ücretiyle geçinen arkadaşlarımız, büyük zorluklar yaşayacaktır.”

Adli Tıp Kurumu Morg İhtisas Dairesi'nde otopsi başına 75 TL ücret alınıyor. Alınan para, otopsiye katılan uzmanlara pay ediliyor. Şimdi mesai saatlerinin dışında otopsiye katılacak uzmanlara sadece yol harcırahı adı altında 14 TL para verilecek.

Genelge sonrası 3 uzmanın istifa ettiğini belirten Prof. Dr. Ümit Biçer, “Bakanlık bu genelgeyle resmi bilirkişilere hizmetlerinin karşılığı sadece yol parasını uygun görüyor. Bundan sonra hizmet kalitesi çok düşük olacak. Zaten AİHM, otopsilere uzmanların katılmaması yüzünden ülkemizi mahkum etmişti.

Şimdi bu davaların sayıları artacak. Uzmanların sayılarında ciddi düşüşler olacak. Genelge geri alınmasa otopsiye gidecek uzman kalmayacak. Bu arkadaşlarımız hekim olarak çalışmaya başlayacaklar' dedi. Biçer, Bilirkişilere ödenecek parayla ilgili olarak.' CMK 72. maddesi 'Bilirkişiye inceleme ve seyahat gideri ile çalışmasıyla orantılı bir ücret ödenir' diyor. Resmi bilirkişi özel bilirkişi ayrımı yapılmamıştır” dedi.

Sayfa Yükleniyor...