Parion gün yüzüne çıkıyor

Biga'da, 65 arkeolog, uzman ve öğrenci ile 70 işçinin görev yaptığı Parion'da bu yıla ilişkin kazı dönemi başlatıldı

Parion gün yüzüne çıkıyor

Biga ilçesi Kemer köyü yakınında yer alan antik liman kenti Parion'da, kazı grubunca bu yıl için planlanan çalışmalara başlandığı bildirildi.

Kazıların ana sponsoru İÇDAŞ Çelik, Enerji, Tersane ve Ulaşım AŞ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, bölge 2005 yılından bu yana belirli dönemlerde kazılıyor.

Parion'da, Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vedat Keleş başkanlığında yürütülen kazılarda bu yıl Atatürk, Ondokuz Mayıs, Karamanoğlu Mehmetbey, Karabük ve Çanakkale Onsekiz Mart üniversitelerinden 28 öğrenci, 19 arkeolog, birer epigraf, harita mühendisi ve antropolog, 7 mimar, 8 restoratör olmak üzere 65 kişi görev yapıyor. İÇDAŞ firması da 70 işçiyle çalışmalara destek veriyor.

Çalışmalara, kentteki güney nekropol, tiyatro, odeion, Roma hamamı, yamaç yapısı ve sondaj yapısı olmak üzere 7 bölgede devam ediliyor. Bunun yanı sıra kentin farklı noktalarında sondaj çalışmaları yürütülecek.

Bu sezon ağırlık verilecek çalışmalardan biri de restorasyon ve konservasyon çalışmaları olacak. Önceki yıllarda ortaya çıkarılan ve kazısı biten erken Bizans şapeliyle ilgili arkeopark projesinin de bitirilmesi hedefleniyor.

Parion Antik Kenti'ne "ören yeri" statüsü kazandırılması amacıyla gerekli altyapı proje çalışmalarına da bu sezon başlanacak. MÖ 8'inci yüzyıl sonlarına ait iki limanıyla önemli bir liman kenti olan Parion'da, 2015 sezonunda başlatılması düşünülen su altı arkeolojisi çalışmalarının altyapısı da bu sezon oluşturulacak.

Önceki yıllarda yürütülen kazılarda, meşe yapraklı altın taç, Eros figürlü altın küpe, altın pulun da bulunduğu 260 envanterlik tarihi esere ulaşılmıştı. Kazı bölgesinde Helenistik kültür öncesi Pers dönemine ait 4 lahit, 60 mezar, aralarında altın takıların yanı sıra tarihi eserler, cadde ve caddenin iki yanında sıralanan yapılar, nekropol, saray veya villa benzeri bir yapıyla antik tiyatro da gün ışığına çıkarılmıştı. Buluntulardan Artemis heykelinin, arkeolojik kazanım bakımından hayli kıymetli bir eser olarak değerlendirildiği Parion'da, 5 bin kişilik olduğu tahmin edilen stadyum kazısı tamamlandıktan sonra bölgenin dünyaya tanıtılarak turizme kazandırılması amaçlanıyor

Sayfa Yükleniyor...