Petrol platformu karaya oturdu

Petrol platformu, Alaska Körfezi'ndeki Kodiak yakınlarında bulunan Sitkalidak Adası'nda karaya oturdu.

Petrol platformu karaya oturdu

Shell'e ait sondaj gemisi Kulluk'un, Alaska Körfezi'ndeki Kodiak yakınlarında bulunan Sitkalidak Adası'nda karaya oturdu.

Kulluk adlı petrol platformu, Shell'in 200 milyon dolarlık yeni römorkörü yedeğinde çekildiği sırada Bering Denizi'nde ağır hava koşullarına dayanamadı ve 122 metre uzunluğundaki çekme halatının kopmasıyla platform sürüklenmeye başladı.

Kulluk platformu mürettebatı Sahil Güvenlik ekibi tarafından tahliye edilirken, platform sahile doğru sürüklenmesini yavaşlatmak için demir attı. Çekme halatı yeniden birleştirilse de sonrasında tekrar koptu. Sonunda Aiviq, Kulluk petrol platformu ile iletişimini Kodiak Adası sahiline 19 mil uzaklıkta tekrar sağladı ve Alaska'daki Hobron Limanı'na yedekleme işlemine başladı.

Greenpeace'den bu konuda yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi: "Platformun 139,000 galon dizel yakıt ve 12,000 galon hidrolik yağ taşıdığı biliniyor. Fakat şimdiye kadar herhangi bir sızma belirtisi görülmedi. Yine de olaya ilişkin açıklama yapan yetkilinin, 'Hasar hakkında bilgimiz yok. Durum iç karartıcı ve hava durumu dehşet verici.' dediği alınan bilgiler arasında. Shell ve Amerikan Sahil Güvenlik Ekibi bir sonraki adıma ilişkin yürüttüğü çalışmalar "olağan dışı hava koşulları ve yüksek deniz seviyesi" sebebiyle engellenmiş durumda.

Olası bir petrol sızıntısının Alaska üzerinde yaratacağı etkilerin farkındayız. 1989 yılında Exxon-Valdez tankeri Bligh Resifleri'ne çarparak yüz binlerce tanker petrolün Prince William Koyu'na dökülmesine, geniş bir su alanının ve sahil şeridinin ham petrolle kaplanmasına, yüzlerce kuşun, su samurunun, fok balığının ve balinanın ölmesine sebep olmuştu. Bugün bile bahsi geçen bölge tam olarak temizlenememiştir ve facianın etkilerini yaşamaktadır.

Maalesef Shell bu olayı bize ilk kez yaşatmıyor. Petrol devi şirket, Chukchi ve Beaufort Denizleri'ndeki petrol çıkarma çalışmalarının her adımında pek çok kaza ve tersliklerle karşılaştı: petrol platformlarının sahile vurmasından, alev alev yanan motorlara; önemsenmeyen güvenlik önlemlerinden, temel ekipmanın paramparça olmasına kadar her türlü felaketin yaşanmasıyla Shell'in Kuzey Kutbu'nda dikkatsizce yürüttüğü petrol arama çalışmaları oldukça pahalıya patladı.

Shell, Kuzey Kutbu programında her türlü kaza ihtimaline karşı hazırlıklı olduğunu iddia etse de, Kulluk petrol platformunun karaya oturması, Shell'in gezegenimizin en önemli noktalarından birinde güvenli bir çalışma yürütmekten ne denli aciz olduğunu ve olağanüstü çevre koşullarına hazırlıksız bulunduğunu gösteren bir başka örnek. Kutup bölgesinin el değmemiş doğal ortamı tehlike altındayken, bu komediye gülüp geçmek imkansız hale geliyor. Karşı karşıya bırakıldığımız durum son derece endişe verici."


Sayfa Yükleniyor...