Pijamalı eylem

İklim aktivistleri  pijama ve yastıklarıyla uyuyarak hükümetin iklim değişikliği karşısındaki derin uykusuna dikkat çektiklerini söylediler.

Pijamalı eylem

Greenpeace Akdeniz,Küresel Eylem Grubu’nun da katılımıyla İstanbul ve İzmir’de eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği eylemde pijama ve yastıklarıyla uyuyarak hükümetin iklim değişikliği karşısındaki derin uykusuna dikkat çekti. İstanbul Taksim Meydanı ve İzmir Konak Meydanı’nda gerçekleştirilen eylemlerde “Erdoğan uyuma, iklim için harekete geç” pankartı açan gruplar, hükümetleri, Meksika’nın Cancun kentinde gerçekleşmekte olan iklim zirvesinde gerekli adımları atmaya çağırdı.

İstanbul’daki eylem, yapılan basın açıklaması ardından sloganlar eşliğinde Galatasaray Meydanı’na yapılan yürüyüşle sona erdi.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 16. Taraflar Toplantısı şu anda Meksika'nın Cancun kentinde sürerken de herhangi bir salım azaltımı yapma taahhüdü olmadan Cancun’da gerçekleştirilen iklim görüşmelerine katılan ülkeler arasında.

Greenpeace Akdeniz sözcüsü Emel Türker, “İklim görüşmeleri Cancun’da devam ediyor. Türkiye hükümeti hiç bir taahhütte bulunmadan görüşmelerde yer alıyor. İklim değişimi bütün felaketleri ile kapımızı çalarken, karar alıcılar uyuyor. Sera gazı salımlarında 19. sırada yer alan Türkiye, iklim değişimine katkısının az olduğunu ve gelişmekte olan bir ülke olduğu iddiası ile uzun uykusunu sürdürüyor. Çözüm üretmek yerine 50 kadar termik santral, Karadeniz’de bir arama platformu ve yeni petrol arama planlarıyla iklim değişikliğine yeni nedenler üretiyor. Hükümet artık ağır uykusundan uyanmalı, iklim ve enerji konularını ayrı konular gibi ele almaktan vazgeçmeli ve Enerji [D]evrimi için harekete geçerek iklim konusunda ciddi adımlar atmalıdır” dedi.

Küresel Eylem Grubu adına konuşan Mine Kösem de “Hükümet yetkilileri Rize'de 11 kişinin ölmesine yol açan aşırı yağış ve heyelanı, İstanbul ve Bursa'daki aşırı yağışları doğal afetler kapsamında görmekte. Pakistan, Rusya orman yangınları, seller, kuraklıklar her biri onlar için “ doğal afetler”. Tüm bu “doğal afetler” karşısında takındıkları tavır ise gözyaşı dökmek, üzüntülerini bildirmek. İklim değişikliğini durdurmak için gerçekçi, somut herhangi bir talebe sahip değiller” dedi.

İklim değişikliğinin önüne geçmek için hükümetler karbon salımlarını azaltma konusunda hukuki bağlayıcılığı olan bir anlaşmaya imza atmalı, endüstrileşmiş ülkeler yoksul ülkelerde iklim değişikliği ile mücadele için fon sağlamalıdır.

Sayfa Yükleniyor...