Pilotların naaşları denizden çıkartıldı

Suriye’nin 13 gün önce düşürdüğü Türk uçağının pilotlarının naaşları, denizin 1260 metre altından çıkartıldı. Uçağın parçalarının yanı sıra pilotlara ait kask ve postal gibi malzemelerin fotoğrafları da yayınlandı.

Pilotların naaşları denizden çıkartıldı

Genelkurmay Başkanlığı, internet sitesinde yaptığı açıklamada, Suriye’nin 22 Haziran’da düşürdüğü Türk uçağı enkazının Suriye sahilinden 8.6 deniz mili mesafede bulunduğu bildirildi.


Genelkurmay açıklamasında, Hava Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Hava Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'un naaşlarının, çalışmaların 13. gününde denizden çıkarıldığı belirtildi.

Açıklamaya göre; uçağın enkazına ait 30 parça su yüzünde toplanırken, 8 parça da 1260 metre derinlikten çıkartıldı.

Genelkurmay, şehit pilotların naaşlarının bulunduğu bölgeye ait harita ile pilotlara ait malzemeler ve uçağa ait bazı parçaların fotoğraflarını da yayımladı.

Pilotların naaşları denizden çıkartıldı  - 1

Açıklamada, Suriye tarafından düşürülen Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na RF-4 uçağıyla temasın kesilmesinin ardından arama kurtarma faaliyetlerinin derhal başlatıldığı hatırlatıldı.

22-26 Haziran tarihlerinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın koordinatörlüğünde, 1 fırkateyn, 1 hücümbot, 1 karakol gemisi, 2 sahil güvenlik botu, bir uçak, dört arama kurtarma helikopteriyle yüzey araması yapıldığı vurgulanan açıklamada, ''Uçağın düştüğü bilinen bölgedeki hakim akıntı ve rüzgar durumu da dikkate alınarak, su üstü ve hava unsurlarının katılımıyla, toplam 70x23 milkarelik saha sistematik, yoğun olarak aranmıştır'' ifadelerine yer verildi.

Aramaların sonucunda, uçağa ait olduğu değerlendirilen 30 malzemenin su yüzeyinden toplandığı kaydedilen açıklamada, şu bilgiler yer aldı:

''26 Haziran 2012'den itibaren yüzey araması sonlandırılarak, bölgeye intikal ettirilen ve yandan taramalı sonar kabiliyetine sahip, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız'a ait TCG Çeşme hidrografi gemisi, Seyir Hidrografi ve Oşinografi Daire Başkanlığı'nın uzman personelinin de iştirakiyle deniz dibinde enkaz arama faaliyeti icra etmiştir. Uçağımızın düştüğü ve uçağımıza ait olduğu değerlendirilen malzemelerin bulunduğu bölgede yoğunlaşarak yapılan dip taramasında, ortalama 1260 metre derinlikte, toplam 17 hat üzerinde, 8 gün, 5 saat (toplam 197 saat) arama görevi icra edilmiş ve deniz dibinde 8 ayrı parça tespit edilmiştir.

3 Temmuz'da R/V Nautilus araştırma gemisi ve üç bin metre derinlikten su üstüne çıkarma teçhizatına sahip Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız'a ait TCG İnebolu gemisi bölgeye intikal ettirilmiştir. R/V Nautilus araştırma gemisi, TCG Çeşme tarafından sonar ile koordinatları belirlenen mevkilerde 3-4 Temmuz tarihlerinde doğrudan belirlenmiş noktalarda görüntülü dip araması icra etmiş ve uçağa ait bazı parçalara ve pilotlarımızın naaşlarına ulaşılmıştır.''

R/V Nautilus araştırma gemisi ve TCG İnebolu gemisinin uçağa ait parçaların denizden çıkarılması için çalışmaların koordineli şekilde devam ettiği bildirilen açıklamada, ''Pilotlarımızın naaşlarının; TCG Çeşme'nin dip araması neticesinde tespit ettiği enkazın bulunduğu mevki civarında, Suriye sahilinden 8,6 deniz mili mesafede, 35 48.3079 Kuzey, 35 37.9357 Doğu ve 35 48.2877 Kuzey, 35 37.9274 Doğu koordinatlarında bulunduğu tespit edilmiştir.”

NAAŞLAR MALATYA'DA
Öte yandan pilotların denizden çıkarılan naaşları askeri helikopterle Malatya'ya götürüldü.

Malatya Erhaç Havaalanı'na getirilen naaşlar, buradan Malatya Belediyesi'ne ait cenaze nakil aracıyla otopsi için Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığı'na götürüldü.

Sayfa Yükleniyor...