Pınar Selek'e ağırlaştırılmış müebbet

Mısır Çarşısı'nda 15 yıl önce meydana gelen patlamayla ilgili davada, daha önce 2 kez beraat eden sosyolog Pınar Selek'e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Hakkında yakalama kararı çıkarılan Selek, STAR Ana Haber'e yaptığı açıklamada "Ölüm haberi almış gibiyim" dedi.

Pınar Selek'e ağırlaştırılmış müebbet

Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davaya bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, sosyolog Pınar Selek'in ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

Yurtdışında bulunan Sosyolog Pınar Selek hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Mısır Çarşısı'nda 9 Temmuz 1998'de 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin haklarındaki hüküm Yargıtay tarafından bozulan sosyolog Pınar Selek'in de aralarında bulunduğu 5 sanığın yargılandığı dava İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görüldü.

Pınar Selek'in avukatları müvekkillerinin iki kez beraat ettiğini hatırlatarak savunma yapmadı. Avukatlar, son sözlerini de söylemedi.

Oy çokluğu ile alınan kararda mahkeme, karara gerekçe olarak Adli Tıp raporunu gösterdi.

Pınar Selek'in babası Alp Selek, kararı temyiz edeceklerini söyledi.

MAHKEME BAŞKANI 'BERAAT' İSTEDİ
Pınar Selek hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu kararına, Mahkeme Heyeti Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu muhalif kaldı.

Başkan Yılmazabdurrahmanoğlu, Selek hakkında ''beraat'' kararı verilmesi yönünde oy kullandı.

'ÖLÜM HABERİ ALMIŞ GİBİYİM'
Pınar Selek, kararın ardından STAR Ana Haber'e konuştu. Mahkemenin müebbet kararını yorumlayan Selek, 'ölüm haberi almış gibiyim' dedi.

Yarın bir basın toplantısı düzenleyeceğini söyleyen Selek, şu ifadeleri kullandı:

"15 yıldır ilk kez böyle bir mahkumiyet kararıyla karşılaştım. Şu ana kadar hiç ceza almamıştım, 2 kere beraat etmiştim. Ölüm haberi almış gibiyim. Biraz onun şokunu yaşıyorum. Ama bir yandan da şunu diyorum; bu bir maraton sonuçta.

Tabii insanım, yoruluyoruz, şok geçiriyoruz ama güçlüyüm. Sonuna kadar devam edeceğim, bu maratonu koşmaya. Üniversitede bugün iş bırakma eylemi yapıldı benim için, herkes yanıma geldi. Sadece burada değil çok büyük bir dayanışma var 'de de.

Kararı yeni aldığım için bu akşam biraz düşünmek istiyorum. Herkes burada ne yapacağımı soruyor ve bu benim için çok zor. Yarın 12.00'de bir basın açıklaması yapacağım. Bu gece düşünüp yarınki basın toplantısında ne yapacağımı açıklayacağım.

Türkiye'deki yurttaşların ve dünya yurttaşlarının bu kadının bu şekilde kurban edilmesine izin vermeyeceğine inanıyorum. Çünkü gittikçe büyüyen dayanışma da bunu gösteriyor.

Ölüm haberi gibi aldığım habere rağmen hala umutluyum. Davayı başından beri yürüten mahkeme başkanı bile karara şerh koymuş. Beni mutsuz bir kadın haline getirmelerine izin vermeyeceğim. Üretmeye, yazmaya devam edeceğim."

ŞEN: SÜREÇ BİTMEDİ
Kararı NTV’ye değerlendiren Ceza Hukukçusu Ersan Şen, Yargıtay sürecine dikkat çekerek, “Süreç bitmedi, devam ediyor” dedi.

Şen, Pınar Selek için verilen yakalama kararıyla ilgili olarak “Tutuklama amaçlı yakalama kararı verebilir. Serbest olarak Yargıtay sürecine devam da edilebilir” diye konuştu.

'HATADAN DÖNÜLSÜN, YASAYA UYULSUN'
Duruşmanın görüldüğü Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önüne gelen aralarında eski İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Pınar Selek'in babası Alp Selek, kardeşi Seyda Selek, sinema oyuncusu Nur Sürer ile yurt dışından gelen heyetlerin yer aldığı yaklaşık 150 kişilik grup basın açıklaması yaptı.

''Pınar Selek'in beraatini geri istiyoruz'' yazılı pankart açan gruptakiler, ''Pınar Selek yalnız değildir, hatadan dönülsün, yasaya uyulsun'' sloganları attı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Nur Sürer, Pınar Selek'in iki duruşmadır süren davasında reddihakim talebinin ''usulsüzce kabul edilmediğini'' savunarak, ''22 Kasım Perşembe günü görülen duruşmada mahkemenin yetkisi olmadığı halde kendi nihai beraat hükmünü Yargıtay Ceza Kurulu yerine geçerek, ara kararla bozmaya yeltendiğini gördük'' dedi.

Fransa, Almanya, Avusturya ve İtalya'dan da çok sayıda heyetin duruşmayı takip etmek için geldiğini belirten Sürer, Pınar Selek'in beklentisinin ise 'beraat kararının geri verilmesi' olduğunu ifade etti.

Selek'in avukatı olan kız kardeşi Seyda Selek de davanın 15 yıldır devam ettiğini anlatarak, ''Pınar'ın özgürce yaşaması ve araştırmasını yapması için bu davadan kurtulmasını bekliyoruz'' diye konuştu.

Açıklamanın ardından sloganlar atarak adliyenin kapısına kadar yürüyen gruptakiler, daha sonra dağıldı.

MAHKEME, YARGITAY'A DİRENMEDİ
Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127  kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davada, sanıklar sosyolog Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında verilen ''beraat kararında direnilmesi hükmünden vazgeçilmesi'' talebi kabul edilmedi.

İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan büyük salonda yapılan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanıklar katılmazken, avukatları hazır bulundu.

Duruşmada söz alan Pınar Selek'in avukatlarından Akın Atalay ile bazı avukatlar, mahkemenin Selek ve Öztürk hakkındaki beraat kararını bozan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin ''ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası'' verilmesi yönündeki kararına daha önce direndiğini, bir önceki celse ise bu direnme kararından vazgeçtiğini hatırlattı.

Avukatlar, bu kararın kaldırılmasını talep ederek, mahkemenin Yargıtay'ın bozma kararına karşı yeniden diremesini istedi.

Taleplere ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, avukatların ''yeniden direnilmesi'' talebini reddetti.

'BERAAT EDERSEM DÖNERİM'
Fransa'da yaşayan Pınar Selek dün NTV'ye konuşmuştu. Selek, ''Beraat kararı verilirse Türkiye'ye gelebilirim'' demişti.

15 YILLIK DAVADA NELER OLDU?
Mısır Çarşısı davasının 15 yıllık bir geçmişi var. 1998 yılında Eminönü'ndeki Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü 127 kişinin de yaralandığı bir patlama meydana geldi.

Olayın ardından sosyolog Pınar Selek'in de aralarında bulunduğu 15 kişi yakalandı.

Bazı sanıklar hakkında örgüt adına gerçekleştirdikleri eylemler nedeniyle hapis cezası verilirken Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk beraat etti.

Mahkeme patlamaya LPG'nin mi yoksa bombanın mı neden olduğu belirlenemediği için iki sanığa ceza verilmesini uygun görmedi.

İlk beraat kararı Yargıtay'da bozuldu. Yargıtay, iki sanığın beraatinin yerinde olmadığı görüşü ve müebbet istemiyle yeniden hüküm kurulmasına karar verdi.

Dava yeniden görüldü. Patlamanın neden kaynaklandığının belirlenemediği görüşünü tekrarlayan mahkeme beraat kararında direndi. Dosya ikinci kez Yargıtay’a gönderildi.

Yargıtay ikinci kez "Sanıklar müebbet istemiyle yeniden yargılansın" dedi. Selek'in avukatlarının talebi üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu karara itiraz etti.

Dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda değerlendirildi. Ceza Kurulu, 9. Daire’nin kararını onayladı ve dosya yeniden İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Mahkeme bu kez kararında direnmedi. Duruşma savcısı Nuri Ahmet Saraç'a görüşü soruldu. Savcı iki sanığın müebbet hapsini istedi ama bir de not düştü. Savcı Saraç, Yargıtay’ın bozma kararı karşısında şoke olduğunu söyledi.

Mahkeme heyeti, daha önce verilen kararın usüle aykırı olduğu gerekçesiyle beraat kararından vazgeçildiğini açıkladı.

13 Aralık 2012'deki duruşmada söz alan sanık avukatları reddi hakim talebinde bulunmuştu.

Üst mahkemenin değerlendireceği reddi hakim talebi için duruşma 24 Ocak 2013 tarihine ertelenmişti.

Sayfa Yükleniyor...