Plasebonun sahtesi bile iyileştiriyor

Yeni araştırmaya göre zihin, gerçekten de kendine özgü bir iyileştirme gücüne sahip.

Plasebonun sahtesi bile iyileştiriyor

Hastaların kendilerine söylenmeden verilen sahte ilaçlar sonucu iyileşmeleri ‘plasebo etkisi’ olarak bilinir. Bu fenomenin, vücudun bir nevi kandırılarak ilaçlar tarafından yapılacak etkiyi kendi kendine oluşturması sonucu ortaya çıktığı düşünülüyordu. Yeni çalışmanın sonuçlarıysa bu varsayımla farklılılar gösteriyor.

Plasebolar ya da diğer adıyla ‘sahte haplar’, genellikle yeni tedavilerin test edildiği klinik deneme süreçlerinde kullanılır. Aktif bir bileşen içermemelerine karşın hastaların bunlara olumlu tepki verdikleri sıklıkla görülür.

Harvard Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar, plasebo tedavisi uygulanan hastaların, verilen ilacın sahte olduğu kendilerine söylenmesine karşın iyileştiklerini tespit etmişler. Bilimcilere göre basit bir ‘tıbbi tören’ beyni vücuttaki iyileşme sürecini başlatması konusunda uyarıyor.

Araştırmayı yöneten Prof. Ted Kaptchuk, 80 irratbl bağırsak sendromu (İBS) hastasını iki gruba ayırmış. Bir gruba tedavi uygulanmazken, diğer gruba dürüstçe kendilerine şeker hapı olduğu söylenen plasebo ilaç günde iki kez verilmiş. İlaçların hiç bir etken madde içermedikleri kendilerine anlatıldığı gibi ilaçların koyulduğu kutuların üzerinde de ‘plasebo’ etiketi bulunuyormuş.

Üç haftalık uygulamanın sonunda tedavi almayan gruba göre plasebo grubunda iki kat iyileşme gözlenmiş.

Prof Kaptchuk, çalışmanın sonuçları konusunda oldukça heyecanlı olduğunu ve tıbbi ritüellerin olumlu düşünme yanında vücudun kendi mekanizmalarını harekete geçirerek, tedavi üzerinde de büyük bir etki ortaya koyduğunu söylüyor.

Özgün makaleye ulaşmak için tıklayın.

Sayfa Yükleniyor...