Plastik şişeden ev

Kullandığımız plastik şişelerin yaklaşık yüzde 80’i denizlere atılıyor, yüzyıllarca yok olmuyor. Peki plastik şişelerden yapılmış bir ev hayal edebilir misiniz? Andreas Froese bu çılgın fikrini Afrika’da hayata geçirdi.

Plastik şişeden ev

Deutsche Welle Türkçe'nin haberi şöyle;

Boş plastik şişeler kum ve moloz ile dolduruluyor. Üst üste dizilen şişelerin üzeri balçık ve harç ile sıvanıyor. Ortaya çıkan yapı da plastik kordonlarla sabitleştiriliyor. İşte Alman Andreas Froese bu şekilde inşa ettiği plastik ev projesiyle hem doğayı korumayı amaçlıyor hem de fakir insanlara yaşam perspektifi sunuyor:

“Başlangıçta insanlar daha çok kuşkuyla yaklaşıyor. Hayal etmesi güç olduğu için merak edip inşaata geliyorlar. O zaman onlara inşaat malzememizin, yani normal bir plastik şişenin tuğladan daha dayanıklı olduğunu gösterebiliyoruz. Basınca ve darbeye karşı da daha dayanıklı.”

Andreas Froese bir yıl önce de Uganda’da plastik şişelerden bir su deposu inşa etmişti. Froese, Afrika’nın plastik şişelerden yapılan ilk evini Yenilenebilir Enerjiler Geliştirme Birliği (DARE) adlı organizasyonla ortaklaşa yaptı. Bu iş için özel eğitilen işçiler, ev için gerekli şişeleri otel, restoran ve ahaliden alıyor. Elektrik ise güneş panellerinden sağlanıyor ve ileride her evin kendi atık su ve içme suyu sistemi olması planlanıyor.

Nijerya’da işsizlik büyük bir sorun. DARE’in müdürü Yahaya Ahmed projenin en önemli noktalarından birinin gençlere eğitim imkanı sağlanması olduğunu söylüyor:

"Bizim projelerimizde çalışan gençler, seçimlerden sonra yaşanan şiddet olaylarına hiç karışmadı. Daha önce onlar da kargaşa çıkaran gençlerdi. Bu gerçekten olumlu bir sonuç. Plastik şişelerden ev yapma projesiyle on beş genci sokakta dilencilik yapmaktan kurtardık. Şimdi şişeleri dolduruyorlar. Sonra aniden beş yüz genç daha bize çalışmak için başvurdu. Bu maalesef henüz mümkün değil ama plastik şişe projemizi sürdürebilirsek daha pek çok genci sokaktan toplayabilir ve şiddet potansiyelini nispeten azaltabiliriz.”

Uzun vadede Nijerya’da bir eğitim merkezi kurulması planlanıyor. Bir yanda evler inşa edilirken diğer yanda gençler yetiştirilecek. Şimdiye kadar işi ya da eğitimi olmayan 90 genç projede çalışıyor. Bu gençler Ocak ayında inşa edilecek okulun projesini yürütecek ve yeni gençleri eğitecek. Projeye katılan bir genç hayatındaki değişim karşısında şaşkın:

"Böyle bir iş yapabileceğim hiç aklıma gelmezdi. Ev yapmaya konsantre olmuştum, ta ki Froese gelip bana daha iyi bir iş yapabileceğimi söyleyene kadar. Afrika’da bir projenin teknik sorumluluğunu üstlenen nadir insanlardan biri olmak çok gurur verici. Ve edindiğim bilgileri gençlere aktaracağım.”

Plastik şişelerden ev inşa etmek çok daha ucuza mal oluyor. Nijerya’da bir tuğla aşağı yukarı bir işçinin günde aldığı ücretin üçte biri fiyatında. Ancaj asıl sorun bu tür projelerin finansmanının sağlanması. Çevreci projelerin başarısına rağmen sponsor bulmak oldukça güç. Yahaya Ahmed, Nijerya hükümeti’nden daha fazla destek bekliyor. Yahaya Ahmed bu tip projeleri Avrupa ile Afrika, özellikle de Almanya ile Nijerya arasında bir köprü olarak gördüğünü söylüyor.

Sayfa Yükleniyor...