Plüton’un Alt Atmosferi İnceleniyor

Çoğunlukla kaya ve buzla kaplı bir yüzeye sahip olan ve Güneş’e, Dünya’nın olduğundan 40 kat daha uzak bulunan Plüton’un, nitrojen, metan ve karbon monoksitten oluşan, son derece ince ve narin bir atmosferi olduğu bilinmekteydi.

Plüton’un Alt Atmosferi İnceleniyor

Bilim adamları, Plüton’un atmosferindeki metan oranının düşünülenden daha fazla olduğunu ve atmosferin, her ne kadar sadece -180 dereceye kadar çıkabiliyorsa da, yüzeyden yaklaşık 40 derece sıcak olduğunu da keşfettiler.

Bilim adamları, atmosferdeki metan yoğunluğunu, gezegenin yüzeyinin büyük oranda metan içeren bir tabakayla kaplı olması veya saf metan bölgelerinin bulunmasına bağlamaktalar.

Plüton’un Güneş çevresinde 248 yılda tamamlayabildiği seyahati süresince, Güneş’ten uzaklaştığı dönemlerde atmosferi donmakta ve yüzeye çökmekte, Güneş’e yakınlaştığı dönemlerde ise buz süblimleşerek tekrar yüzeyden yükselmektedir.

Bu araştırma ile, şimdiye kadar sadece üst atmosferi incelenebilmiş olan Plüton’un atmosferinin genelinde ısının yüksek olduğu ortaya çıktı. Yüzeyden yukarıya çıkıldıkça, kilometre başına 3 ila 15 derece ısı değişikliği tespit edilen atmosferin yapısının, Dünya’nın yükseldikçe soğuyan atmosferine ters ısı özellikleri gösterdiği de tespit edilmiş oldu.

Sayfa Yükleniyor...