Prof. Bakır Çağlar hayatını kaybetti

90'larda AİHM'de Türkiye'nin avukatlığını yapan ancak daha sonra pişman olduğunu söyleyen Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Bakır Çağlar pazar günü Kıbrıs'ta geçirdiği mide kanaması sonucu hayatını kaybetti.

Çağlar, Saint Joseph Lisesi ve İstanbul Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra Fransa'da Sorbonne'da iki doktora yaptı. Bir dönem Anayasa Mahkemesi'nin hukuk danışmanı olan Prof. Çağlar, altı yıl Strasbourg'da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Devleti aleyhine açılan davaların avukatlığını yürüttü.

Çağlar, 1999'da Radikal gazetesinden Neşe Düzel'e verdiği röportajda şöyle demişti:

"Biz insancıl bir devleti, hukuk devletini yaratamadık. Bir türlü devlet ‘biz’ olamadık. Bu olayların sorumlusu hepimiziz. Benim duygusallığımı ve düşünce sistemimi en çok zorlayan davalar Güneydoğu davalarıydı. Güneydoğu davaları, köy boşaltma, köy yakma, insanlık dışı aşağılatıcı muamele, yargısız infaz gibi davalardı. Ben uzun süre Fransa’da eğitim yapmış, ıstanbul’da oturan, Kıbrıs’ı seven ve Strasbourg’u yadırgamayan biriyim. Ama günün birinde tanık dinlemek için Strasbourglu yargıçlarla birlikte Güneydoğu’ya gittim. Ankara’nın ötesine geçmemiş biri olarak büyük bir kültür şoku yaşadım. şırnak’a gittim ve hayatım ikiye bölündü benim. Amerikalıların bir ‘Vietnam sendromu’ var ya, bir insanın hayatının öncesi ve sonrası diye ikiye bölünmesi demektir bu, o sendromu ben de yaşıyorum ve hâlâ kurtulamadım. Ruhsal olarak sakatlandım. Şırnak’tan döndüğümde ben artık aynı insan değildim. Ruhsal olarak sakatlandım ben Devletin avukatlığını yapmaktan pişmanım. Türkiye, Strasbourg'daki davaların hepsini kaybedecek."

CENAZESİ PERŞEMBE
Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde anayasa ve insan hakları dersleri veriyordu. Çağlar'ın, "Bir Anayasacının Seyir Defteri", "İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi Hukukunda Türkiye" gibi kitapları mevcut.

Çağlar'ın cenazesi perşembe günü Karacahmet Mezarlığı'ndaki Şakirin Camii'nde kılınacak ikindi namazından sonra Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecek.

Sayfa Yükleniyor...