Prof. Beyazyürek: Baba Karabulut korunmaya alınmalıydı

Büyük bir acıyla başa çıkmaya çalışan baba Süreyya Karabulut, iç dünyasında neler yaşıyor? Neler yanlış yapıldı? Prof. Mansur Beyazyürek NTV'ye değerlendirdi.

Süreyya Karabulut'un, Garipoğlu Holding'in önünde sergilediği davranışları, psikiyatri uzmanı Prof. Mansur Beyazyürek NTV'ye değerlendirdi.

Beyazyürek, süreç ve gelinen noktayla ilgili şunları söyledi:

"Başlangıçtan bugüne bakıldığında, herkesten uzak olsun diyeceğimiz bir durumla karşı karşıyayız. Toplum ve sorumlular yanlış mesajlar verdi. Yanlış yorumlar yapıldı; 'Çocuğuna sahip çıksaydı' gibi. Bunlar acılı insanları tahrik edecek şeyler. Televizyonlardaki kadın programlarında da benzer insanları görüyoruz. Acılarını dramatik tablolarla ifade ediyorlar.

Şunu kabul etmeliyiz ki, kameraların tahrik eden bir tarafı var. Kamerayı gören insan, acısını daha hastalıklı şekilde ortaya koyabiliyor.

ABD'de ikiz kulelere yapılan saldırılarda binlerce kişi öldü. Burada, medyaya ceset yansıtılmadı. Ama bu olayda genç kız hakkında yazılıp çizilenlerle olay neredeyse resmedildi.

Yine örneğin, sakin bir şekilde oturan ve maç saatini bekleyen bir insan, kamerayı gördüğü anda '5 çekeceğiz' davranışını sergiliyor. Ya da, sahadan atılan futbolcu kamerayı görünce agrasif olabiliyor. Bu olaydaki baba da, her gece 2-3 kanalda yer aldı. Ve biz acının farklı bir yansımasını gördük. Baba da bir insan ve belli bir psikolojisi var; herkes aynı şekilde davranamaz. Farklı bir baba kenarıya çekilerek bu acıyı yaşayabilirdi. Burada babanın ruhsal dengesinin bozulduğu görülüyor.

Yetkililer de, biraz empati kurarak dikkatli demeçler verebilirdi. Babayı kollayıcı olunabilirdi. Bunlar da masaya yatırılmalı.

"KAMERA ÖNÜNEÇIKARILMAMALI"
Dün bir genç kızımız eroyinden hayatını kaybetti. Bütün gazetelerde bu olay yer aldı ama uyuşturucuyla mücadelede temel olarak ne yapıldı sorusuyla ilgili bir şey görmedik. Burada da, 'böyle bir ansan nasıl yardım görmeli' denmedi. Koruma altına alınmalıydı. Televizyon televizyon koşturulmasını gördük. Acı çeken insanların böyle kamera önüne çıkarılmasını ben doğru bulmuyorum.

"BABA YARDIM ALMALI"
Kırmızıya boyanmış testereye gelince; bir mesaj veriyor. 'Kızım öldü ve beni de aynı şekilde öldürün' mesajı veriyor. Sağlıklı bir davranış değil. Babanın yardım alması gerekli. İlaç aldığını da söylüyor zaten. Kendimi onun yerine koyarak düşününce, daha koruyucu yaklaşabilirdik fikri oluşuyor bende.

"MALZEME GİBİ GÖRÜLÜYOR"
Katil zanlısının bulunması ve yargılanması babanın acısına ilaç olacak gibi de değil. Olay kopmuş vaziyette. Ayrıca, sanki zanlının yakalanmaması, tırnak içinde söylüyorum, 'hoş bir tarzda ele alınıyor. Konuşuluyor, yazılıyor, malzeme oluyor' algısı var gibi. Bazı köşe yazarları, 'toplum zarar görüyor gündeme gelmesin' diyorlar ki ben de bu görüşe katılıyorum.

Çözüm tamamen kameralardan izole etmek değil tabi ki. Bunun yanında, kemeralar yansıtmamalı. Bilgi verilebilir ama görüntüler tahrik edici diye düşünüyorum. Adımlarımızı dikkatli atmalıyız ve burada hepimize görev düşüyor."

Sayfa Yükleniyor...