Radyoaktif yosunlar

Greenpeace Fukuşima’da yaptığı incelemeler sonucunda denizde ciddi bir radyoaktif kirlenmenin olduğunu tespit ettiğini açıkladı.

Radyoaktif yosunlar

Greenpeace Akdeniz'den gelen açıklama şöyle:

Greenpeace’in Fukuşima’da gerçekleştirdiği radyasyon izlemesinin sonuçlarına göre, deniz yosunlarındaki radyasyon seviyeleri resmi limitlerin 50 kat üzerinde çıktı. Japon yetkililer ise radyoaktivitenin dağıldığını ve seyreldiğini iddia ediyor. Oysa ki Hükümet tarafından yapılan incelemeler yeterli değil.

Bu ayın başında, Greenpeace radyasyon izleme ekipleri Japonya’nın 12 millik kara sularının dışından ve Fukuşima kıyısından balık, kabuklu hayvan ve deniz yosunu örnekleri toplamıştı. Fransa ve Belçika’daki laboratuvarların yaptığı detaylı analizler sonucunda, toplanan örneklerde yüksek radyoaktif iyot kirliliği ve yüksek radyoaktif sezyum seviyelerine rastlandı.

Greenpeace Radyasyon Uzmanı Jan Vande Putte: “Elde ettiğimiz veriler Fukuşima nükleer santralinden çok uzak noktalara kadar önemli miktarda kirliliğin yayıldığını göstermektedir. Yetkililerin iddia ettiğinin aksine, malzemelerin seyreltilmesi ve dağılması ile radyoaktif tehlike azalmıyor, tam tersine deniz ekosisteminde birikiyor. Deniz yosunlarında bulduğumuz radyoaktif iyot konsantrasyonu, kirliliğin kıyıya ne kadar yayıldığını göstermesi ve Japonya’da çeşitli deniz yosunlarının yaygın şekilde tüketiliyor olması açısından özellikle endişe verici. Japon Hükümeti, Fukuşima kıyısında kapsamlı ve devamlı bir inceleme yapmalı ve tüm bilgileri açıklamalıdır” dedi.
Besin zincirindeki en ufak bir kirlenmede, radyoaktif maddeler deniz yosunları ve beslenme zinciri ile daha üst basamaklara çıkarak balıkları ve insanları etkiler. Deniz yosunlarındaki bir kirlenme, balıkçılık sektörü için çok büyük bir tehdit oluşturur.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, “Akkuyu'da yaşanacak benzer bir kazada, radyoaktif maddeler denize karıştığında bölgedeki deniz yosunları da bu kirlilikten etkilenecektir. Deniz yosunlarındaki kirlenme, tüm deniz ekosistemini ve tüketilen deniz ürünleri yoluyla insanları da etkiler. Herhangi bir kirlenme, bölgedeki insanların geçim kaynaklarının ciddi anlamda etkilenmesi anlamına gelir” dedi.

Fukuşima nükleer krizinin yarattığı tüm sızıntılar şu anda dursa bile radyasyon sorunu çözülmeyecek. Uzun süreli ve kapsamlı bir izleme programı kabul edilmeli, balıkçıların, çiftçilerin ve tüketicilerin sağlığını korumak için kararlı adımlar atılmalı ve felaket sonucunda hayatı mahvolanlar için tazminat verilmelidir.

Sayfa Yükleniyor...