Rahmi Saltuk 18 yıl sonra sahneye dönüyor

1989'da Kürtçe türkü söylediği için ''yasaklı'' hale gelen Rahmi Saltuk 18 yıl aradan sonra ilk kez sahne alacak.

Rahmi Saltuk 18 yıl sonra sahneye dönüyor

Küçük yaşlardan itibaren saz çalıp türkü söyledi... Ruhi Su'nun sesine benzerliğiyle dikkat çekti. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının üniversite eylemlerinin vazgeçilmez sesi oldu.

1989'da Kürtçe türkü söylemeye kalkışınca ''yasaklı'' hale geldi. Rahmi Saltuk 18 yıl aradan sonra ilk kez sahne alacak. Yarın akşam İstanbul'da, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde bir konser verecek, ''acıyı bal eyledik'' diye seslenecek.

Saltuk, yarın akşamki konserinden önce NTV Canlı Ana Haber'e konuk oldu.

Saltuk, Can Dündar'ın "nelerdeydiniz?" sorusuna "Sokaklardaydım. Yurtdışında sananlar var bu işi bıraktığımız söyleyenler var koltuğunun altında bir sürü karpuz taşıyanlar olabilir ama ben onlardan değilim bir işi ancak yapabiliyorum" diye yanıt verdi.

Saltuk şöyle devam etti:
"Müzikten hiç vazgeçmedim ama olanak bulamayınca 'nin şartları çok şey oldu. Ben Pir Sultan Abdal halk oyunu ile bu işe yöneldim tam olarak... 82’de bunu yakaladım rahmetli Egemen Bostancı ile. Şan Tiyatrosu konserleri vardı yıllar sonra birden bire bana gel beraber çalışalım dedi, çalıştık, hakikatten çok başarılı olmaya başladı. Ankara Arı sineması konserleri başladı.

Ankara’da tekrar edecektik, birden bire salonu vermemeyi yeğlediler. Orada salonu vermeyince benim o profesyonel çalışma hevesim koptu, Bostancı doğal olarak salonu tercih etti ve benimle çalışmayı bıraktı. Ondan sonra sorunlar başladı. 84’te müracaat ettik Şan Tiyatrosu'nda bir hafta konser vereceğiz diye, 'sakıncalıdır' deyip izin vermediler.

Bugün uğraştığımız sorunlar o gün de vardı aslında bir insani türkü söylemeden sahnede yasaklamak. 89’da akla ziyan bir durum! Darbe sonrası bir yasa çıkardılar, Kürtçe'yi yasaklamaktı asıl amaç. Ben sosyalizme inanmış bir sanatçı olarak böyle bir garabeti kabul edemedim, Kürtçe türkü söyledim ve hemen toplatıldı, çıktığının haftası mahkemelere düştük.

Ondan sonra hakikaten giderek bütün kesimlerden sanki görünmez bir el beni çekti, bütün şeylerden sistemin dışına itildim. Bir sanatçıya yapılan bir zulüm bu! Ama Türkiye'de öyle büyük acılar çekiliyor ki ben utanıyorum. Benim konserin yasaklandı iş olanaklarım elimden alındı.

Binlerce faili meçhul olan bir ülkede yaşıyoruz, bugün gördük haberlerde anne oğlunun mezarını arıyor.

Yarın ilk defa yeniden konser vereceğim. Hoş bir salon orası, hakikaten hangi fotoğraflar gözümün önünden geçerek söyleyeceğim bilemiyorum. Şişli Belediyesi'nin desteği olmasaydı hakikatten bu konseri vermem yine olanaksızdı, onlara teşekkür ediyorum."

Sayfa Yükleniyor...