Replikas'tan Anadolu Pop'a selam

Replikas, Türkiye'nin geçmişi ile geleceği arasında köprü kuruyor! Anadolu pop müziğinin öncü isimlerinin kült şarkıları bu albümde Replikas yorumuyla yer alıyor.

Replikas'tan Anadolu Pop'a selam

şehir müziğinin öncü isimlerinden Replikas’ın, 60’lı yıllarda, rock müzik başta olmak üzere, dönemin çağdaş müzik formları ile Anadolu coğrafyasına ait yerel formların birlikteliğinden doğan Anadolu Pop akımını, kendi yorumuyla bugüne taşıdığı "Biz Burada Yok İken" isimli beklenen albüm, Nisan 2012’de Ada Müzik'ten yayınlanıyor.

Replikas ile Anadolu pop müziği sevenleri buluşturan bu albümde Erkin Koray, Cem Karaca, Barış Manço, Moğollar, Melih Kibar, Neşet Ertaş, Timur Selçuk, Mazhar ve Fuat, Haramiler, Silüetler, Ersen ve Dadaşlar’ın parçaları yer alıyor. Grup, albümde “Bir Ayrılık, Bir Yoksulluk, Bir Ölüm'', ''Köprüden Geçti Gelin'', “Ölüm Allah'ın Emri'' gibi kült şarkıları yorumluyor.

"Biz Burada Yok İken", günümüz Türkiye pop müziğinin kökleri olarak niteleyebileceğimiz isimlere ve Anadolu-pop’a Replikas’ın bir saygı duruşu ve teşekkürü…

''…Bu albümde yer alan şarkılar, Anadolu-pop’un en bilinen ürünleri değil ama mutlak surette şahikaları. 90’larda, türkü düzenlemeleri yeniden modaydı. Bunu “Anadolu-pop’un dönüşü” olarak yorumlayanlar oldu ancak o dönemin naifliğiyle alakası olmayan, ticarî bir durumdu bu. Anadolu-pop’u bugüne taşıyanlar, ondan esinlenerek kendilerine yepyeni bir yol çizen (BaBa ZuLa’dan Zuğaşi Berepe’ye, Nekropsi’den Kurban’a uzanan) “genç” gruplar ve şarkıcılar. Replikas, bu grupların başında geliyor ve Anadolu-pop’a selam çaktıkları bu albüm, bir vefanın ötesinde, köklerine karşı bir saygı duruşu. Replikas’ın yukarıda saydığımız isimler dışında Anadolu-pop’un kenarda kalmış mücevherlerini görüşü bundan: Panayır Günü” ve bilhassa “Sür Efem Atını”, bu albümle yeniden gündeme gelirse, bu, müzik tarihimiz açısından çok büyük bir kazanım olacak.'' (Murat Meriç’in Albüm Yazısından)

Albümde yer alan parçalar:
Aya Bak Yıldıza Bak / Haramiler, 1968
Kaleden Kaleye Şahin Uçurdum / Moğollar, 1968
Köprüden Geçti Gelin / Erkin Koray ve Yeraltı Dörtlüsü, 1970
Hudey Hudey / Cem Karaca ve Apaşlar, 1967
Kaşık Havası / Siluetler, 1965
Bir Ayrılık Bir Yoksulluk Bir Ölüm / Ersen ve Dadaşlar, 1974
Ölüm Allahın Emri / Barış Manço ve Kurtalan Ekspres, 1972
Çiçek Dağı / Erkin Koray Dörtlüsü, 1968
Suya Giden Allı Gelin / Cem Karaca ve Apaşlar, 1967
Panayır Günü / Timur Selçuk Orkestrası, 1973
Sür Efem Atını / Mazhar ve Fuat, 1973

VİDEO: REPLİKAS'I ETKİLEYEN 5 FİLM

Replikas'tan Anadolu Pop'a selam  - 1 İZLEMEK İÇİN RESMİN ÜZERİNE TIKLAYINIZ

Replikas
1993 yılında kurulan grubun ilk albümü “Köledoyuran” 2000 yılında, ikinci albümü “Dadaruhi” ise 2002 yılında Ada Müzik tarafından yayınlandı. Müzik eleştirmenlerinin beğenisini toplayan albümler, en iyi yerli yapımlar arasında gösterilirken yurtdışında da ilgi ile karşılandı.

Grubun, Türkiye ve Avrupa’da verdiği sayısız konser sayesinde avant-rock olarak tanımladıkları müzikleri farklı kitlelerin dikkatini çekti. Replikas, Serdar Akar’ın “Maruf” ve Kutluğ Ataman’ın “İki Genç Kız” filmlerine müzikler yaptı. Grup, ‘İki Genç Kız’a yaptıkları müziklerle 2006 yılında “SİYAD En İyi Film Müziği” ödülünü aldı ve Fatih Akın’ın “İstanbul Hatırası” isimli kült belgeselinde yer aldı.

2005 yılında, Wharton Tiers prodüktörlüğünde “Avaz” ve 2006 yılında film müziklerinden oluşan “FM” isimli üçüncü ve dördüncü albümleri Doublemoon ve Pozitif tarafından yayınlanan Replikas’ın şarkıları, Türkiye, ABD ve Avrupa’da beş toplama albüme dâhil edildi.

Yuxexes dergisince yılın en iyi kapak tasarımı ödülünü kazanan beşinci albümleri “Zerre”, Kasım 2008 yılında Peyote Müzik tarafından yayınladı. Aralık 2010’da, 10. yıl şerefine “Köledoyuran” remastered versiyonu, Ada Müzik tarafından piyasaya verildi. Albüm Yunanistan’ın bağımsız plak firması RecorDisc tarafından 2011 yılında yayınlandı.

“Müzikle aktif olarak ilgilenmeye başladığımız ve ağırlıklı olarak Avrupa ve Amerika temelli deneysel müziklerden etkilendiğimiz 1990’lı yıllarda, “Anadolu Pop” olarak özetlenebilecek müzik akımını ve onu yaratan müzisyenleri keşfetmemiz, kendi sesimizi bulmamızı sağlayan en önemli unsurlardan biri oldu bizler için.

Replikas grubu olarak kendimizi, bu müzisyenlerin takipçileri, öğrencileri olarak nitelendirdiğimizi, yaşadığımız coğrafyaya ait formları araştırma motivasyonumuzu ve bu kazanılan deneyimleri, içinde bulunduğumuz dönemin çağdaş, yenilikçi anlayışlarıyla birleştirme güdümüzü onlara borçlu olduğumuz her fırsatta belirttik.

Canlı performanslarımızda her zaman yer verdiğimiz, dönemin belleklerden neredeyse silinmiş, çok değerli eserlerinden bazılarını bir albüm olarak kaydedip hem ustalarımıza saygılarımızı sunmak, hem de tarihimizin bu önemli dönemine tekrar ışık tutmak istedik.”

Sayfa Yükleniyor...