Robot Böcekler yolda

Böcek beyninin şemasını çıkaran Japon bilimadamları, robot-böcek geliştirilmesinde bir adım daha attı.

Robot Böcekler yolda

Tokyo Üniversitesi'nin Bilim ve Teknolojik Araştırmalar Enstitüsü'nde görev yapan Profesör Ryohei Kanzaki ve ekibi, yaklaşık 30 yıldır böcek beynini araştırıyor. Her ne kadar temel amacı insan beynini araştırıp, oluşan hasarların tedavisinde yeni yöntemler bulmak olsa da Kanzaki, melez robot-böceklerin üretiminin öncülerinden biri durumunda.

İnsan beyninin şifrelerini çözmek için böcek beynini incelemeye başlayan bilimadamı ve ekibi, bu konuda oldukça mesafe katetti.

Ekip, daha önce, genlerini değiştirdikleri bir erkek ipekböceğinin kokuya değil, ışığa tepki vermesini sağladı.

Bir başka deneyde, erkek ipekböceği pilli bir arabaya yerleştirildi. Araştırmacıların böceğin, dişi böceğin kokusunu verdiği bölgeye doğru aracı sağa ya da sola yönlendirebildiğini gördü.

Böceklerin beyin yapısının, uçarken başka bir böceği yakalama gibi karmaşık akrobasi hareketlerini kontrol edebildiğini gören Kanzaki, bu durumun, yüz milyon senelik evrim sonucu, böceklerin beyninin mükemmel yazılım paketi barındırdığının göstergesi olduğunu belirtiyor.

Kanzaki şu anda elektronik devreler yardımıyla yapay böcek beyni şemasını çıkarmak niyetinde. 90’lı yıllardan beri de ekibiyle yarı robot yarı böcek yaratma projeleri üzerinde çalışıyor. Japon araştırmacıların nihai hedefi, böceklerin beynini kopyalayıp belli işleri yapmaya yönelik programlamak.

Uzmanlar, bu tip genetik değişimlerin kilometrelerce uzakta saklı bulunan uyuşturucu, maden, zehirli gaz veya enkaz altında sıkışmış insanları bulabilecek robot böceklerin yapılmasına yol açabileceğini vurguluyor.

Sayfa Yükleniyor...