Sabotaj mı, kaza mı?

Afyonkarahisar'daki patlamanın ardından ortaya çeşitli iddialar atıldı. Ancak tartışmaların birçoğu bilgi eksikliği nedeniyle spekülasyondan öteye geçmiyor. Genelkurmay ise henüz ayrıntılı bir açıklama yapmadı.

Sabotaj mı, kaza mı?

Dün gece saat 21.15 sıralarında, Afyonkarahisar'ın Ataköy ilçesindeki 500. İstihkam Ana Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'ndaki mühimmat deposundaki patlamanın nedeni henüz netleşmedi.


Genelkurmay Başkanlığı patlamanın "El bombalarının depolandığı cephanelikte yapılan çalışma esnasında, henüz bilinmeyen bir nedenle" meydana geldiğini açıkladı.

Facianın boyutunun ortaya çıkmasının ardından bu kez de nedeni üzerine spekülasyonlar yapılmaya başlandı.

Televizyon kanallarına konuk olan emekli askerler, kamuoyunun da dillendirdiği soruları gündeme getirerek ihtimalleri analiz etti. Ancak birçoğu üst rütbeli emekli subayların yaptığı çelişkili yorumlar kafaları karıştırdı.

Bazı emekli askerler patlamada kaza ihtimalinin olmadığını dile getirirken bu tezini kilometrelerce uzaklığa bile saçılan el bombalarının gövdeleri ile fünyelerinin depoda ayrı ayrı tutulmasına dayandırdı.

Ancak başka askeri uzmanlar ise bazı fünyelerin çok hassas olduğu için patlamaya neden olabileceğini ileri sürdü. Fünyeler patladıktan sonra ortaya çıkardığı basınçla ayrı sandıklarda tutulan gövdelerin çevreye saçılmasına neden olduğu belirtildi.

Kaza ihtimali olmadığını savunan uzmanlar, patlamaların zamanlamasına dikkati çekiyor. Gece 21.00'de ancak 'Yat yoklaması' yapılacağını savunan bazı emekli askerler, Genelkurmay'ın açıklamasındaki "El bombaları depolanıyordu" ayrıntısını inandıcı bulmadıklarını dile getirdi.

Ancak yine bazı askeri uzmanlar, mühimmat depoları gibi hassas noktalarda görevli er ve erbaşların güvenlik soruşturmalarının titizlikle yapıldığını belirterek bazı kritik noktalara sadece rütbeli askerlerin girebildiğini hatırlattı. Bu ayrıntıları dillendiren uzmanlar sabotaj ihtimalinin söz konusu olmadığı görüşünde.

Aynı uzmanlar, gece depolama işleminin normal olduğunu, bazen fabrikalardan yola çıkan mühimmatın lojistiğinde zamanlama sorunu yaşanabildiğini kaydetti. Bu yüzden gecikmeli teslimatlarda depolama işlemlerinin geç saatlerde yapılabildiği dile getirildi.

Uzmanlar olay yerine dağılmış bombaların büyük çoğunluğunun el bombalarının içinde patlayıcı madde içermeyen gövdelerden oluştuğunu da belirtti. Ancak patlamayla birlikte çevreye saçılan mühimmat arasında patlamamış anti-personel mayınlarının bulunduğu hatırlatılarak sivillerin uzak durmaları gerektiği uyarısını da yaptılar.

Sayfa Yükleniyor...