Sadece 4 derece

Dünya liderleri kısa bir zaman sonra, küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmak için bir anlaşmaya varmak umuduyla, Kopenhag’da toplanacaklar. Fakat ya başarılı olunmazsa?

Sadece 4 derece

İkim değişikliğinin etkileri tüm Dünya’da görülecek. Sera gazlarının salınımı atmosfere şimdiden değiştirdi ve iklim giderek değişiyor.

Salınımı azaltmak için alınan önlemlere rağmen önümüzdeki 20, 30 senelik periyotta iklim değişikliğinin sonuçlarıyla yaşayacağız. Fakat bu süreden sonra iklim değişikliğini tamamen atmosfere şimdi ki kadar sera gazı salıp salmadığımız belirleyecek.

Bu iki durum arasındaki fark bize şunu anlatıyor: Bunlardan ilki, iklim değişikliğinin geri dönülmez sonuçları, diğeri ise uzun vadeli ve iklim değişikliğinin geleceği en son nokta. İklim değişikliği zirvesinde liderler de bu kararla yüzleşecekler.

Son noktada iklim değişikliğinin geleceği durumu ve Kopenhag’da başarılı anlaşmaya varılamaması halinde olacakları daha iyi anlamamız için Britanyalı Met Ofis Hadley Merkezi bir harita üretti.

Bu haritada küresel sıcaklığın normalin 4 derece üstüne çıkması halinde ortaya çıkacak etkilerin bir kısmı anlatılmış.

EN YENİ ARAŞTIRMALAR

Bu harita, Med Ofis Hadley Merkez tarafından üretilmesine rağmen, diğer enstitülerden bilim adamlarının en son araştırmalarını da kapsıyor. Her ne kadar sıcaklık artışı 4 derece olarak gösterilse de, harita bize sıcaklık artışının Dünya’nın her yerin de aynı olmayacağını gösteriyor. Karalar, denizden daha hızlı ısınacak ve yüksek enlemlerde özellikle de Kuzey Kutbu’nda sıcaklık artışı daha fazla olacak. Buralarda artış normalin 5.5 derece üzerinde olacak.

KORKULAN ETKİLER

Bütün merkezi üretim alanlarında tarım veriminin düşeceği düşünülüyor. Sel baskınlarının genellikle buzulların erimesi sonucu oluştuğu Hindistan ve Çin başta olmak üzere erime birçok yerde suya ulaşmayı da etkileyecek. Nüfus artışının, yükselen sıcaklık ve yağış şeklilerinin değişmesiyle birleşmesi 2080 yılında hala su sıkıntı yaşayan 1 milyar insana daha az su olacağı anlamına geliyor. Birçok bölgede deniz seviyesi yükselecek ve bu da fırtınaların etkisiyle birlikte kıyı yerleşimlerini olumsuz etkileyecek. Kıyılarda yerleşimin sık olması ve verimli tarım alanlarının kıyılarda olması durumun ciddiyetini arttıracak. Tuzlu suyun tarım alanlarına ulaşması ve baskınlar her yıl milyonarca insanın hayatını etkiler hale gelebilecek.

Etkiler gerçekten korkutucu ve liste oldukça kabarık ve karbon salınımının azalması halinde küresel ısınma aynı şeklide devam ederse dünya bu tehlikelerin hepsini ve daha fazlasını yaşayacak. Fakat yine de kararlı ve bağlayıcı önlemler alarak küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmak mümkün. Her ne kadar bugüne kadar yaşananlar sonucu geri dönülmez bir bedel ödemek zorundaysak da en azından harita gösterilmeye çalışılanların etkilerini azaltmak elimizde.

Kaynak: Yeşil Gazete

Sayfa Yükleniyor...