Sait Maden yaşama veda etti

Şair, çevirmen, yayıncı, ressam, fotoğrafçı ve grafik tasarımcı Sait Maden hayatını kaybetti.

Sait Maden yaşama veda etti

Bu sabah saat dokuzda hayata veda eden Sait Maden’in ölüm nedeninin bypass ameliyatından sonra yakalandığı akciğer pnömonisine bağlı olduğu açıklandı.

Maden, 1931’de Çorum’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Çorum’da tamamladıktan sonra, içindeki resim ve şiir tutkusunun peşinden İstanbul’a geldi. 1949–55 yılları arasında İDGSA Resim Bölümü’nün Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesinden mezun oldu.

Şiir yazmaya onüçünde, Fransızcadan çevirilere onsekizinde başladı. Baudelaire’den ‘Moesta et Errabunda’ çevirisiyle Varlık dergisinin bir yarışmasını kazandı.

Gabriel Garcia Lorca’yı anadilinden çevirebilmek için İspanyolca öğrendi. Baudelaire’in ‘Kötülük Çiçekleri’, Lorca’nın bütün şiirleri, Neruda, Aragon, Paz, Mayakovski, Eluard, Saint-John Perse’den seçme şiirler çevirdi.

GRAFİK TASARIM YILLARI
İlgi alanı, birbirini tamamlayan "grafik" ve "edebiyat" olan Maden, tasarım dünyasının gelişimine katkı sağlayabilecek çalışmalar da yaptı. 1955–60 yılları arasında; pano ve sergileme tasarımları, tiyatro dekorları, sinema afişleri hazırladı.

1960’tan sonra grafik tasarım çalışmalarına yöneldi. Yaklaşık 8 bin kitap ve dergi kapağı tasarladı. 500 dolayında logo, süreli yayın, broşür, ambalaj ve etiket tasarımları yaptı. Kitaplarında kullandığı yazıyüzlerinin de bir kısmını tasarladı. Çok sayıda siyasi amaçlı seçim afişinin tasarımcısı oldu.

KENDİ ATÖLYESİNİ KURDU
1958–63 yılları arasındaki gazetecilik döneminden sonra 1964’te kendi özel atölyesini kurdu.

1969’da Grafik Sanatçıları Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı, derneğin bir süre başkanlık görevini yürüttü.

1979’da “Başlangıcından Bugüne Türk Grafik Sanatı” adlı kitap projesine başladı. ’deki grafik tasarıma bir geçmiş arama çabasıyla araştırmaların sonucunda oluşan kitabın ilk bölümü “Çevre” dergisinde yayımladı. Zamansızlıktan ve destek yokluğundan çalışmasını tamamlayamadı. Ancak özet olarak kaleme aldığı 1830 sonrasına ait bölüm “Grafik Sanatı” dergisinde yayımladı.

Logo tasarımlarını da 1990’da yayımladığı “Simgeler” adını verdiği kitabında topladı.

Sayfa Yükleniyor...