Saksıdaki umut

İzmir'in Çeşme ilçesinde yaşayan Metin Gemici, bölgede yok olmaya yüz tutmuş sakız ağaçlarını ''bonzai'' şeklinde saksıda yetiştirerek, onlara hayat vermeye çalışıyor.

Saksıdaki umut

Sakız ağaçlarının ana yurdunun Çeşme'deki Çiftlik Mahallesi olduğunu öne süren Gemici, çocukluğunun bu ağaçların gölgesinde geçtiğini ancak kıymetinin bilinmediğini ifade etti. Yerli halkın tütün tarlalarına zarar verdiği gerekçesiyle sakız ağaçlarını kestiğini dile getiren Gemici,''Bizler bu ağacın değerini bilemedik. Bu ağacı yok etmek için hepimiz bayağı uğraştık. Bu kadar güçlü bir ağaç olmasına rağmen bu ağaçları öldürmesini becerebiliyoruz. Ben bu ağaçların fidesini yetiştirerek sakız ağaçlarına vicdan borcumu ödüyorum'' diye konuştu.

Kendisinin 15 yaşından itibaren sakız ağaçlarıyla ilgilenmeye başladığını dile getiren Gemici, sakız ağaçlarını üretmek için çiftçiliği bıraktığını, artık sakız fidanı üreterek yaşamını kazandığını belirtti. Sakız fidanlarını hem bahçe hem de bonzai tarzında saksıda yetiştirmek için ürettiğini anlatan Gemici, şunları söyledi:  ''Bonzai olarak sakız ağacı üretme fikri, yaptığım araştırmalar sonucunda ortaya çıktı. Deneme yanılma yöntemiyle uzun süren uğraşlar sonucu sakız ağacını saksıda üretebildim. Bozaide sakız ağaçlarını yetiştirirken bazı yerel yapıları da o kompozisyona ekliyorum. Örneğin Çiftlik Mahallesinde bulunan eski Rum Kemik Evi dediğimiz yapının birebir kopyasını yaptım. O yapının yanındaki Sakız ağacını da bonzaide kompozisyona ekledim. İnsanların bu ağaçlara ilgi göstermesini istiyorum. Bu benim için bir misyondu ve ben bu görevi tamamladım. Herkesin elini taşın altına koymasını istiyorum.'' Çeşme'de yıllar önce 5 ila 10 bin arasında sakız ağacı olduğunu, ancak günümüzde bu rakamın yüzlere düştüğünü belirten Gemici, ilgisizlik, iş bilmezlik ve pazar yaratılamaması nedeniyle bu ağaların türünün tükenmeye yakınlaştığını ifade etti. Sakız ağacının verdiği ürünün çok değerli olduğunu, Yunanistan'ın Sakız Adası'nda tam 3 milyon adede yakın sakız ağacı bulunduğunu kaydeden Gemici, şöyle devam etti:

''Ancak bu ağacın ana vatanı olan Çeşme'de ilgisizlikten ve bakımsızlıktan maalesef çok az ağaç kaldı. Bu ağacın verdiği ürün çok değerli, kilogramı 14-15 bin liradan satılıyor. Sakız ağacının verdiği ürün ile gıda, tıp, dişçilik, cila ve yapıştırıcı yapımda kullanılıyor. Yapraklarıysa krem, yağı, kozmetik sanayisinde faydalanılıyor. Satılan bir ürüne sakız koyduğunuz takdirde bu ürünün fiyatı otomatikman yükseliyor. Ama maalesef biz bu ağaçların değerini anlayamadık. Çeşme'de sakız ağacı için bir seferberlik başlatılması gerekiyor. Çiftlik mahallesinde bulunan boş alanlara Sakız ağacı dikilmesi gerekiyor. İlçede bulunan otellerin ve yazlıkların bahçelerine binlerce lira ödenerek hurma ağaçları dikiliyor ama anavatanı Çeşme olan sakız ağacına hor bakılıyor. Buradan bütün yetkililere sesleniyorum. Gelin Çeşme'de, Karaburun'da, Yarımada'da boş alanlara bu ağacı dikelim. Yalnızca 5 yıl aradan sonra memleketimize kaynak yaratalım.''

Sayfa Yükleniyor...