'Sanat burjuva  kültürüne endekslenir'

Yeni konser sezonuna İdil Biret'le merhaba diyecek olan CSO Müdürü Çağatay Akyol, ''Sanat biraz burjuva kültürüne endekslenir. Ancak aslında halkın içinden çıkmış bir unsurdur'' diye konuştu.

Dünyanın en köklü orkestralarından olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), yeni konser sezonuna yarın akşam ünlü piyanist İdil Biret'in vereceği konserle merhaba diyecek.

CSO, 2009-2010 sezonunun ilk konserinde Müzik Direktörü ve Şef Rengim Gökmen yönetiminde sahne alacak. Limak Holding'in katkılarıyla gerçekleştirilecek konserde, İdil Biret, Johannes Brahms'ın ''piyano konçertosu''nu yorumlayacak.

Sergei Rachmaninoff'un '2. Senfoni'sinin de yer aldığı konser, 9 Ekim'de de tekrarlanacak.

CSO Müdürü Çağatay Akyol, orkestranın salonunda seyirciyle buluşmadan önce geçen hafta sonunda Antares Alışveriş Merkezi'nin otoparkında konser verdiklerini söyledi.

Geçmişte geleneksel Hipodrom konserlerinde 50-60 bin kişinin CSO'yu izlediğini dile getiren Akyol, yine geniş halk kitleleriyle buluşmak üzere alışveriş merkezindeki açıkhava konserini düzenlediklerini ve büyük ilgi gördüklerini belirtti.

Keçiören Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün işbirliğiyle geçen konser sezonunda öğrencileri CSO'nun provalarına davet ettiklerini anlatan Akyol, bu eğitim konserlerine devam edeceklerini, ayrıca Eryaman, Sincan ve Keçiören'de halkla buluşacakları konserler vermeyi hedeflediklerini kaydetti.

''SANAT BİRAZ BURJUVA KÜLTÜRÜNE ENDEKSLENİR''
Ankara'nın başka bölgelerinden öğrencileri de eğitim konserlerine davet edeceklerini ifade eden Akyol, ''Bu konserleri önemsiyoruz. Çok sesli müziği, orkestraları, bestecilerimizi, Avrupalı bestecileri, müziği tüm güzelliğiyle yaymak amacındayız. Zaten CSO'nun ana ilkelerinden biri de çok sesli müziği tüm yurda yaymaktır'' dedi.

CSO'nun izleyiciyle bütünleşmeyi hedeflediğini de aktaran sanatçı, ''Bizi herkes adımızdan dolayı protokol orkestrası olarak biliyor. Halbuki biz halkın orkestrasıyız'' diye konuştu.

''Sanat biraz burjuva kültürüne endekslenir. Ancak aslında halkın içinden çıkmış bir unsurdur. Dolayısıyla bunu halkla paylaşmak kadar da doğal bir şey yoktur'' diyen Akyol, özellikle Türk bestecilerinin yapıtlarına yeni sezonda ağırlıklı olarak yer verdiklerini söyledi.

Yeni sezondaki ilk turneyi gelecek hafta Gaziantep, Niğde ve Konya'da düzenleyeceklerini ve üniversite öğrencileriyle buluşacaklarını anlatan Akyol, konserlerde orkestrayı Şef Rengim Gökmen'in yöneteceğini, solist olarak ise İdil Biret'in yer alacağını kaydetti.

YENİ SEZONDA CSO
CSO, İdil Biret eşliğinde vereceği iki konserin ardından 22 ve 23 Ekim'de keman sanatçısı Isabelle Faust'u ağırlayacak.

Orkestranın 29 ve 30 Ekimdeki ''Cumhuriyet Bayramı Konseri''ndeki konuğu piyanist Hande Dalkılıç olacak. Orkestrayı Gökmen'in yöneteceği konserlerde Ulvi Cemal Erkin'in ''Bayram'' ve Cemal Reşit Rey'in ''Bir İstanbul Türküsü Üzerine Çeşitlemeler/Katibim'' adlı yapıtları yorumlanacak.

Şef Omri Hadari yönetimindeki CSO, 5 ve 6 Kasımda keman sanatçısı Anastasia Chebotareva'yı ağırlayacak. Konserde, Çaykovski'nin ''keman konçertosu'' ile Şostakoviç'in ''5. Senfonisi'' seslendirilecek.

II. Mahmut devrinde ''Mızıka-ı Hümayun'' adı ile kurulan ve 1924'te Atatürk'ün isteği ile Ankara'ya taşınarak 1932'de ''Riyaset-i Cumhur Filarmoni Orkestrası'' adını alan orkestra, Türk ulusunun kurtarıcısı, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü 12 ve 13 Kasımda anacak. Konserde keman sanatçısı Hande Özyürek, soprano Selva Erdener ile kanun sanatçısı Ahmet Baran solist olarak yer alacak.

Şef Cem Mansur yönetimindeki CSO, 3 ve 4 Aralıkta tanınmış viyolonsel sanatçısı Natalia Gutman'a eşlik edecek. Konser programında, Sergei Prokofief'in ''Senfoni Konçertant'' ile Alexander Borodin'in ''2. Senfoni''si yer alacak.

İSMET İNÖNÜ'YE SAYGI
Viyola sanatçısı Ruşen Güneş, 10 ve 11 Aralıktaki konserlerin konuğu olacak. Şef Gilbert Varga yönetimindeki orkestra, konserde Ahmed Adnan Saygun'un ''viyola konçertosu'' ile Antonin Dvorak'ın ''7. Senfoni''si yorumlanacak.

CSO'nun hiçbir konserini kaçırmayan ve salonda ismini taşıyan koltuğu bulunan 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, 17 ve 18 Aralıkta iki konserle anılacak. Şef Rengim Gökmen yönetimindeki orkestra, konserlerde piyanist Verda Erman'a eşlik edecek.

CSO, yeni yıla 24, 25 ve 26 Aralıkta vereceği üç konserle ''merhaba'' diyecek. Şef Ernst Theis yönetimindeki orkestra, konserde Soprano Jessica Glatte ve Tenor Alexandru Badea eşliğinde izleyici karşısına çıkacak.

Orkestra, 2010 yılının ilk konserinde 7 ve 8 Ocakta piyanist Gülsin Onay ile aynı sahneyi paylaşacak. Marek Pijarowski yönetimindeki CSO, konserde, Chopin'in ''2. piyano konçertosu'' ile George Bizet ve Rodion Shchedrin'in ''Carmen Suit''i seslendirilecek.

Tanınmış keman sanatçısı Maxim Fedotov, 14 ve 15 Ocakta Başkent izleyicisiyle buluşacak. Şef Rengim Gökmen yönetimindeki CSO, konserde Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu eşliğinde sahne alacak. AB İspanyol Başkanlığı'nın açılışı dolayısıyla 22 Ocakta verilecek konserin konuğu, gitar sanatçısı Pablo Sainz Villegas olacak.

Piyanist Ayşe Deniz Gökçin 28 ve 29 Ocakta, viyolonselci David Geringas 4 ve 5 Şubatta, piyanist Ivan Rudin, 11 ve 12 Şubatta sahne alacak. Viyolonsel sanatçısı Alexander Rudin, 18 ve 19 Şubatta izleyici karşısına çıkacak. Lin Tao yönetimindeki orkestra, konserde, Antonin Dvorak'ın ''viyolonsel konçertosu'' ile Sergei Rachmaninoff'un ''Senfonik Dansları''nı seslendirecek.

Orkestra, 25 Şubatta CSO viyola sanatçılarından Barış Uluçınar'a, 26 Şubatta piyanist Ufuk ve Bahar Dördüncü'ye eşlik edecek.

CSO sanatçılarından viyolonselci Erkan Özbek ile keman sanatçısı Domenico Nordio 4 ve 5 Martta, piyanist Simone Dinnerstein 11 ve 12 Martta sahne alacak. Kontrbasta Burak Marlalı ve Pedro Giraudo, piyanoda Pablo Ziegler, bandoneonda Hector Del Curto ile kemanda Machiko Ozawa, 18 ve 19 Martta konser verecek.

Viyolonselin genç yıldızlarından Benyamin Sönmez, 25 ve 26 Martta ilk kez CSO ile aynı sahneyi paylaşacak. Orkestrayı Şef Omri Hadari'nin yöneteceği konserde, Edward Elgar'ın ''Yaylı Çalgılar Serenadı'', ''viyolonsel konçertosu'' ile ''Enigma Varyasyonları'' seslendirilecek.

Keman sanatçısı Elina Vahala, 1 ve 2 Nisanda Şef Hadari yönetimindeki orkestra eşliğinde sahne alacak.

Orkestra, 8 ve 9 Nisanda keman sanatçısı Çağıl Yücelen Akın, viyola sanatçısı Esra Pehlivanlı, akordeoncu Marko Kassl ile piyanist Lilian M. Tonella Tüzün'ü, 15 ve 16 Nisanda piyanist Hüseyin Sermet ile George Emmanuel Lasaridis'i ağırlayacak.

CSO, 22 ve 23 Nisanda yarının büyüğü olan çocuklara seslenecek. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Konserinde çocuk solistler, CSO'nun konukları olacak. Konserde orkestrayı Şef Rengim Gökmen yönetecek.

CSO, 29 ve 30 Nisanda keman sanatçısı Chee-Yun, viyolonselci Julian Lloyd Webber, Soprano Feryal Türkoğlu ile Tenor Şenol Talınlı ile sahne alacak. CSO, 7 Mayıstaki ''Çigan Konseri''nin ardından, 13 ve 14 Mayısta ''Bahar Konseri'', 18 ve 19 Mayısta ''Gençlik ve Spor Bayramı Konseri'' ile seyirci karşısında olacak.

Genç kuşak solistleri konserleri ile izleyiciyi selamlayacak olan CSO, sezonu 27 ve 28 Mayısta saksafon sanatçısı Atilla Şentin'in sahne alacağı konserle noktalayacak.

Sayfa Yükleniyor...