Saniyede 16 ton tarım toprağı yokoluyor

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Baş, Türkiye'nin 500 milyonu tarım alanlarından olmak üzere her yıl 1 milyar 400 milyon ton, her gün 400 bin kamyon, her saniye 16 ton tarım toprağını erozyonla kaybettiğini söylüyor.

BURSA- TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Baş, 17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, BM'nin 2009 Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü'nün ana temasını ''Toprak ve Suyun Korunması=Ortak Geleceğimizi Güvence Altına Almak'' olarak belirlediğini belirtti.

Toprak ve su varlıkları güvence altına alınmadığından, insanların yaşamlarını sürdürebilmek için en temel ihtiyaçları olan su ve gıdaya ulaşabileceklerine inandıkları bölgelere göç ettiğini vurgulayan Baş, 2050 yılına kadar 200 milyon kişinin çevresel nedenlerle göç edeceğinin öngörüldüğünü ifade etti.

Baş, oysa toprak ve su varlığı güvence altına alınarak ve korunarak hem bu insanların yaşamlarının iyileştirilebileceğini hem de dünyanın ortak geleceğinin güvence altına alınabileceğini bildirdi.

Çölleşmenin küresel bir sorun olduğuna dikkati çeken Lütfü Baş, dünya yüzeyinde her yıl 6 milyon hektar alanın çölleştiğini, yaklaşık 750-800 milyon kişinin çöl ve çöl benzeri yerlerde açlık sınırında yaşadıklarını belirtti.

BM Çevre Programı UNEP'e göre, küresel düzeyde, çölleşmeden doğrudan etkilenen bölgelerde yıllık gelir kaybı 42 milyar dolarken, çölleşmeyle mücadelenin yıllık bedelinin sadece 2.4 milyar dolar olduğuna işaret eden Baş, TEMA Vakfının 14 yıldır Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü'nde etkinlikler düzenleyerek çölleşme sorununa dikkati çektiğini hatırlattı.

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Baş, şunları kaydetti:'', 500 milyonu tarım alanlarından olmak üzere her yıl 1 milyar 400 milyon ton, her gün 400 bin kamyon (20 tonluk), her saniye 16 ton tarım toprağını erozyonla kaybetmektedir. Ancak bu ciddi tehdide rağmen Türkiye halen arazi kullanım planlamasını yapmış değildir. Bu nedenle tarım arazilerinin üzerine sanayi tesisleri kurulmakta, ormanlar yakılmakta veya işgal edilip yapılaşmaya açılmakta veya tarlaya çevrilmekte, sulak alanlar kurutularak tarlaya çevrilmektedir. TEMA Vakfı, 2009 Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü'nde ülkeyi yönetenlere gelecek için arazi kullanım planlaması yapılması, mayınlı arazilerin öz kaynaklarımızla temizlenerek organik tarıma açılması ve verimli topraklarımızın yabancılara satılmaması gerektiği çağrısında bulunmaktadır.''

Sayfa Yükleniyor...