Şaşırtmaya devam ediyor

En bilinen gök cisimlerinden Orion Bulutsu'su hakkındaki yeni bulgular.

Şaşırtmaya devam ediyor

Messier 42 olarak da adlandırılan Orion Bulutsu’su, gökyüzünün en fazla tanınan cisimlerinden biri. Gaz ve tozlardan meydana gelmiş devasa bir yıldız oluşma bölgesi ve bu bölgeler arasında Dünya’mıza en yakın olanı.

Alandaki parlayan gaz kütlesi yeryüzünden çıplak gözle dahi görülebilirken teleskopla bakıldığında nefes kesicidir. Uzun zamandır bilinmesine ve çalışılmasına karşın bulutsu halen yeni sürprizler sunuyor.

Örneğin daha önce bilindiğinin tersine 1.500 değil de 1.350 ışıkyılı uzağımızda yer aldığı henüz üç yıl önce anlaşıldı.

Gökbilimciler bu fotoğrafı elde edebilmek için Avrupa Güney Gözlemevi’nin Şili’de bulunan 2,2 metrelik Geniş Alan Teleskobu’nu kullanmışlar. Fotoğraf incelendiğinde, yıldız kümesi içinde yer alan ve parlayan gazla ilişkili olan soluk ışıklı kızıl cücelerin aslında daha önce düşünüldüğünden çok daha fazla ışık yaydıkları anlaşılmış. Bu da bu ünlü gök cismine ve içinde ağırladığı yıldızlara yönelik, farklı bir yaklaşım açısı ortaya çıkarmış.

Başlangıçta fotoğrafın renkli olması düşünülmüyormuş. Fotoğrafın elde edilmesi için beş ayrı filtre üzerinden çekilen ve farklı pozlamalara sahip bir çok resmin bileşimiyle meydana getirilmiş. Kırmızı filtreden geçen ışık parlayan hidrojen gazını gösterirken diğer renkler geçtikleri filtreleri aynen temsil ediyorlar. Her filtredeki pozlama zamanlarıysa yaklaşık olarak 52 dakikalık ortalamaya sahip.

Şaşırtmaya devam ediyor - 1 Orion Bulutsu'sunun fotoğrafı, Avrupa Güney Gözlemevi’nin Şili’de bulunan 2,2 metrelik Geniş Alan Teleskobu kullanılarak elde edildi.

Sayfa Yükleniyor...