Savaşın görünmeyen yüzü

Irak savaşından, Türk vatandaşlarının hayatını kaybettiği 'Gazze'ye yardım  filosu'na İsrail'in saldırısına kadar birçok konuya ve olaya değinen 'Görmediğiniz Savaş' batılı habercilerin savaş haberlerini nasıl kamuoyuna yansıttığını gözler önüne seriyor.

Savaşın görünmeyen yüzü

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'a verdiği destekle son zamanlarda adından çok söz ettiren Avustralyalı gazeteci John Pilger'in son belgesel filmi 'The War You Don't See/ Görmediğiniz Savaş', özellikle batılı habercilerin savaş haberlerini nasıl kamuoyuna yansıttığını gözler önüne seriyor.

İngiltere'deki sinemalarda önceki gün gösterilmeye başlanan, dün akşam da İngiliz ITV kanalında yayımlanan belgesel, Irak savaşından, Türk vatandaşlarının hayatını kaybettiği Gazze'ye yardım götüren filoya İsrail'in saldırısına kadar birçok konuya ve olaya değiniyor.

Pilger, BBC, ITV gibi İngiltere'nin önde gelen televizyon ve haber kanallarının yetkilileriyle konuşup, özellikle savaş ve çatışmalara ilişkin haberlerin neden "tek taraflı ve genellikle batılı hükümetlerin bakış açısıyla" verildiğini sorguluyor.

İsrail'in Gazze filosuna saldırısı ile ilgili olarak ise Pilger BBC yetkilisine, neden saldırıyı duyurdukları haberlerde sadece İsrail hükümetinin sözcüsünü yayına çıkardıkları sorusunu yöneltiyor.

Birçok basın yayın organının Irak, Afganistan gibi ülkelerdeki savaşlarda ölen sivillerin sayısı yerine, bu ülkelerde ölen batılı askerlerin sayılarını duyurmaya öncelik verdiğine dikkat çeken Pilger, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'la da kısa bir söyleşi yapıyor. Assange bu röportajında, birçok gizli belgeyi ABD gibi ülkelerin Irak, Afganistan gibi ülkelere yönelik politikalarına duyulan isyan nedeniyle elde ettiklerini söylüyor.

Pilger, devletlerin savaş açma kararlarında medyanın rolünün sorgulandığı belgeselini, Londra'da gazeteciler sokağı olarak bilinen "Fleet Street"teki bir kilisede şu cümleyle noktalıyor: "Gazetecilikte iktidarın değil, insanların sesi olmak önemlidir."

Avustralya doğumlu olan 71 yaşındaki John Pilger, 1960'larda Londra'ya yerleşti.

Gazeteciliğe 1950'lerin sonunda başlayan ve 1967 yılında Vietnam savaşını takip eden gazetecilerden biri olan Pilger, Batılı hükümetlere yönelik eleştirileriyle tanınıyor.

2009 yılında Avustralya'nın uluslararası insan hakları ödülü olan Sydney Barış Ödülüne layık görülen Pilger, yaptığı belgesel ve filmlerle Emmy ve Bafta gibi önemli ödüllerin de sahibi oldu.

Kendisi gibi Avustralyalı olan Julian Assange'ın serbest bırakılması için kefil olan Pilger ayrıca, Avustralya'nın Assange'a destek vermesi çağrısında bulundu.

Sayfa Yükleniyor...