Savcılar için şikayetleri Çolakkadı araştırdı

Adalet Bakanlığı Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar hakkında iddiaları araştırmak üzere bu savcıların bağlı bulunduğu İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Turhan Çolakkadı'yı görevlendirdi.

Savcılar için şikayetleri Çolakkadı araştırdı

Ergenekon Soruşturmasının başlamasının ardından 2007 yılında soruşturmayı yürüten savcılar hakkında çok sayıda şikayette bulunuldu.

Ancak dönemin Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, savcılar hakkında soruşturma izni vermedi.

Bunun üzerine şikayetçiler Adalet Bakanın kararının iptali için Ankara 4. İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Mahkeme Heyeti, bakanlıktan soruşturma izni verilmeyen dosyaları istediğinde gönderilen belge tartışma yarattı.

Bakanlık, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar hakkındaki iddiaları araştırmak üzere bir savcı görevlendirmişti.

Bu kişi, Ergenekon Soruşturmasını yürüten savcıların bağlı bulunduğu İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turhan Çolakkadı'ydı..

Turhan Çolakkadı, suçlanan savcıların ifadelerini dahi almadan, hazırladığı raporda savcıların kusuru bulunmadığını belirtti.

Raporda, dosyanın çok kapsamlı olması nedeniyle soruşturmanın çok uzun sürdüğü, gizliliği ihlal eder maiyetteki yayınların savcılıktan sızdırıldığına dair delil bulunmadığı, tutuklama, arama, el koyma ve teknik takip işlemlerinin mahkeme kararlarına istinaden yerine getirildiğinin altı çizildi.

Başsavcıvekili Turhan Çolakkadı'nın hazırladığı rapor doğrultusunda savcılar hakkında bakanlık yargılama izni vermedi. 

SAVCILAR NEYLE SUÇLANIYOR
Ergenekon Soruşturmasını yürüten savcılar hakkında şu ana kadar onlarca suç duyurusu yapıldı.

Suçlamalar arasında, görevi kötüye kullanmaktan, gizli tanığın kimliğini ifşa etmeye, TSK'yı yıpratmaya çalışmaktan özel hayatın gizliliğini ihlali ve delil karartmaya kadar bir çok iddia yer alıyor.

Suç duyurularından bir bölümü disiplin cezası kapsamında yer alırken bir bölümü ise savcıların yargılanması istemini kapsıyor.

Savcılar hakkında 100'den fazla kişinin yaptığı 60'ın üzerindeki suç duyurusu Adalet Bakanlığı'na gönderiliyor.

Bakanlık şu ana kadar kendisine ulaşan 38 dosyadan 28'i hakkında soruşturma izni vermedi.

Dilekçe sahipleri, bakanlığın bu kararının iptali için Ankara İdare Mahkemesi'ne çok sayıda dava açtı. Bunlardan 5 dava 4. İdare Mahkemesi'nce önümüzdeki günlerde karara bağlanacak.

Bakanlık kararının iptali halinde Ergenekon savcıları hakkında soruşturma açılabilecek..

10 dosya ise Adalet Bakanlığı'nda inceleniyor. Bakanlığın izin vermesi halinde dosyalar Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na gelecek.

Savcılar hakkındaki suçlamalardan bir bölümü disiplin cezası kapsamında olduğundan kurul, kınamadan terfi durdurmaya, maaş kesmeden meslekten ihraca kadar cezalar verebilecek.

Ancak savcılar hakkında yapılan suç duyurularından bir bölümü ise ceza soruşturması kapsamında bulunuyor.

Bu durumda izin verilmesi ya da Adalet Bakanının yargılama izni vermeyen kararının İdare Mahkemesince bozulması halinde haklarında suçlama bulunan kişiler yargılanacak. Ceza almaları durumunda yine meslekten ihraçları gündeme gelebilecek.

Ergenekon Soruşturmasını yürüten savcılar hakkında şikayette bulunanlar arasında Gazeteci Uğur Dündar, Albay Dursun Çiçek, İp Genel Başkanı Doğu Perinçek ve Turgut Kazan gibi isimler de yer alıyor.

AVUKAT BOZOĞLU: SAVCILARIN İFADESİ DAHİ ALINMADI
Şikayet bsaşvurusu yapan avukatlardan Hüseyin Buzoğlu NTV canlı yayınında Başsavcıvekili Çolakkadı'nın sözkonusu savcıların ifadesini dahi almadan 'Haklarında işlem yapılmaması' görüşünü bildirdiğini söyledi.

Bozoğlu "Ben Ergenekon davası tutuklusu Yazar Ergun Poyraz’ın avukatlığını yürütüyorum. Şubat 2008 tarihinde HSYK’ya şikayet dilekçesi verildi. Adalet Bakanlığı sayın Çolakkadı'yı görevlendirdi. Sayın Çolukkadı şikayeti diğer şikayetlerle birleştirdi ve savcıların ifadesini dahi almaksızın savcılar ve ilgililer hakkıda işlem yapılmaması görüşünü bilirdi. Adalet Bakanlığı bu görüş doğrultusunda Ergenekon savcıları hakkında soruşturmaya izin vemedi.

Biz bu işlemlerin iptali istemiyle Ankara’da dava açtık. Tüm dosyalar şu anda 4. İdare mahkemesinde görülüyor. Bu noktada Sayın Çolakkadı’nın görevlendirilmiş olması bu soruşturmanın siyasallaştığını gösteriyor. Bu savcılar olmasa bu soruşturma yürütülemeyecek gibi davranılıyor." dedi.









Sayfa Yükleniyor...