Savunmayı Kürtçe yaptılar

Şanlıurfa'da yaptıkları yürüyüş nedeniyle yargılanan 98 sanığın bir bölümü savunmasını Kürtçe yaptı.

Savunmayı Kürtçe yaptılar

Şanlıurfa 5. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 33 sanık katıldı. Savunmalarını Kürtçe yapan 32 sanığın ifadeleri tercüman aracılığıyla alındı. Duruşma, eksikliklerin tamamlanması için ertelendi.

Yargılananlardan BDP il yöneticisi Avukat Bekir Benek, duruşmanın ardından adliye önünde bekleyen gazetecilere yaptığı açıklamada, haksız bir yargılama söz konusu olduğunu savundu.

Ancak davada tarihi bir adım atıldığını ve savunmaların Kürtçe yapıldığını ifade eden Benek, özetle şunları kaydetti:

''Mahkeme heyeti, savunmamızı tercüman aracılığıyla Kürtçe vermemize imkan sağladığı için bu bizleri mutlu etti. Bu çerçevede sayın mahkemenin bu tutumunu taktir ettiğimizi, bunun lokal bir karar olarak kalmayıp, yargısal süreçlerde ana dillerinde ve kendilerini rahat ifade ettikleri dillerde savunma vermek isteyenlere, tüm mahkemelerin bu yönde karar vermelerini istiyoruz.''

Yargılananlardan Mustafa Arısüt ise Kürtçe bilmediğini ve savunmasını Türkçe yaptığını dile getirdi.

Arısüt, davaya konu olayı gazetecilik görevi nedeniyle takip ettiğini ancak ''muhalif bir gazeteci olduğu için polis ekiplerinin kendisini cezalandırmak amacıyla bu işlemleri yaptığını'' öne sürerek, bu nedenle yargılandığını iddia etti.

Yargılananlardan Adnan Etli ise gazetecilere duruşmayla ilgili Kürtçe açıklama yaptı. Duruşmaya katılanlar, açıklamaların ardından dağıldı.

Bu arada duruşma nedeniyle polis ekiplerinin, adliye çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldığı gözlendi.

5 Aralık 2009 tarihinde kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) il teşkilatınca düzenlenen yürüyüşe katılan 98 kiş ''2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na Muhalefet'' ettikleri iddiasıyla tutuksuz yargılanıyordu.




Abdullah Öcalan'ın çağrısı ile Kandil ve Mahmur'dan gelenlerin yargılandığı davada yine Kürtçe savunma krizi yaşandı.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 7 kişinin yargılandığı duruşmada sanıkların Kürtçe yazılı savunma yapmak isteğini mahkeme kabul etmedi.

Mahkeme, sanıklara Kürtçe olarak sadece sözlü savunma yapabileceklerini söyledi. Daha sonra sanıklar, yazılı savunmalarını okumaya başlayınca, mahkeme bunu 'mahkemece bilinmeyen bir dil olarak' kayıtlara geçti.

Sanıklar Kürtçe'ye izin verilmemesi halinde savunma yapmayacaklarını belirtti. Avukatların, sanıklar arasındaki görüşmenin ardından savunma yapacaklarını belirtmesi üzerine mahkeme duruşmayı erteledi.

Aynı gruptan 10 kişinin yargılandığı 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada ise sanıklar son savunmalarını yapmak için süre istedi.

Sayfa Yükleniyor...