Seçim Sistemi'ne bağımsız denetim gerek!

Bölgesel seçim sonuçlarının merkeze aktarımında sorun çıkmaması için kullanılan bilişim sistemlerinin bağımsız denetime açılması istendi.

Seçim Sistemi'ne bağımsız denetim gerek!

İnternet Teknolojileri Derneği (INETD) Başkanı Mustafa Akgül, kamuoyunda en ufak bir tereddüt olmaması için Seçim Sistemi (SEÇSİS) gibi bilişim sistemlerinin hem üretim hem de işletim aşamasında uzmanlarca denetlenmesi ve bu denetimlerin dönemsel olarak yinelenmesi, sonuçlarının da kamuoyuna duyurulması gerektiğini belirtti.

Akgül, Linux Kullanıcıları Derneği ile birlikte SEÇSİS ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, SEÇSİS'e denetim ve daha katılımcı bir yapı gerektiğini savundu.

Daha önceki seçimlerde seçmen kütüklerinde bazı hataların, son yerel seçimde de seçim sonuçlarının merkeze aktarımı ve değerlendirilmesi sırasında bazı tıkanıkların yaşandığına işaret eden Akgül, açıklamada, ''Tüm bunlar, toplumda kaygıların doğmasına neden olmuştur. Bilişim alanındaki sivil toplum kuruluşları olarak bu kaygıların giderilmesi ve daha saydam bir seçim yapılması konusunda görüş ve önerilerimizi paylaşmayı, toplumsal görevimiz sayıyoruz'' ifadesini kullandı.

''Seçim sonuçlarının kayıt altına alınmasını ve duyurulmasını sağlayan SEÇSİS'in, Türk bilişim uzmanları tarafından üretilmiş güvenli bir sistem olduğunu'' düşündüklerini bildiren Akgül, şunları kaydetti:

''Bu sistemi geliştirme ve işletme sorumluluğunu taşıyan uzmanların teknolojinin olanak verdiği bütün güvenlik önlemlerini aldığını düşünüyoruz. Ancak bunun bağımsız denetleyiciler tarafından doğrulanmasının; yazılım, donanım ve iletişim ağı altyapısının uzman gözüyle incelenmesinin, teknik deyimi ile güvenlik ve bütünlük denetlemesini zorunlu görüyoruz. Bu önerimiz, Ulusal Yargı Ağı Projesi uygulaması dahil tüm kritik sistemler için geçerlidir.

Kamuoyunda en ufak bir tereddüt olmaması için bu tür bilişim sistemlerinin, hem üretim hem de işletim aşamasında uzmanlarca denetlenmesi, bu denetimlerin dönemsel olarak yinelenmesi, sonuçlarının kamuoyuna duyurulması gerekir.''

''SONUÇLAR SMS İLE YOLLANSIN''
Akgül, kamuoyunda herhangi bir kuşku olmaması için Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının üzerine düşen görevleri bulunduğunu da vurguladı.

YSK'nin sandıklara ait ham verileri, internet ortamında ''il-ilçe-sandık'' ayrımında yayımlamasının büyük yararı bulunduğunu belirten Akgül, YSK'nın bu bilgileri en azıdan siyasi partilere açması gerektiğine işaret etti.

Sandık başında, sayım sonuçlarını gösteren tutanakların siyasi parti gözlemcilerine verilmesinin, bu tutanakların sandık başında asılmasının; kamuoyunun kuşkularının giderilmesi ve seçimin düzgün yapıldığının doğrulanması açısından büyük önem taşıdığını anlatan Akgül, açıklamada, şu değerlendirmede bulundu:

''Kendi elindeki tutanaklarla, YSK'nın sitesinden yayımlanan bilgilerin uyuştuğunu gören siyasi partiler, seçimlerin düzgün yapıldığından emin olacaklardır. Siyasi partilerimizin, sandık sonuçlarını, SMS ile, e-postayla ve/veya tutanağın görüntüsünü alarak kendi internet sitesinde yayımlaması ve çeşitli teknolojilerle kamuoyuna iletmesi de yurttaşların olası kuşkularını yok etmede önemlidir.

YSK'nın, siyasi partileri ve bağımsız sivil örgütleri paydaş kabul ederek, yönetişim ilkeleri ışığında işbirliği yapmasının; bu işbirliğini kendi asli görevinden ödün vermeksizin gerçekleştirmesinin ülkemize sayısız yararlar sağlayacağına eminiz.

Bütün kamu kurumlarının ellerindeki, hassas olmayan tüm verileri kamuoyu ile paylaşmasını, ilgili sektörün sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmasını önemsiyoruz. Saydam bir yönetim için bu işbirliği ve paylaşım, kurulacak kamu sistemlerinin tasarım aşamasından başlamalıdır. Bu sistemlerin altyapılarında ve kullanıcı bilgisayarlarındaki araçlarında özgür yazılım temelli yazılımların kullanılması da güvenlik ve güvenilirlik açısından önemli başlıklardır.''

Sayfa Yükleniyor...