Şeffaf toprakta 3D bitki deneyi

İngiliz bilim insanları, bitkilerin nasıl büyüdüğünü gözlemleyebilmek için şeffaf toprak geliştirerek lazer teknolojisiyle 3D gözlem yapmayı başardı.

Şeffaf toprakta 3D bitki deneyi

Bilim insanları, bitkilerin geçmişte gözlemlenmesi çok zor olan toprak altındaki hareketlerini yeni teknolojilerle mümkün kıldı.


Dundee kentindeki James Hutton Enstitüsü’nde görevli araştırmacılar, pahalı ve zor olan X-ray tarama yöntemi yerine, şeffaf toprak geliştirerek bitkilerin toprak altındaki büyümesini gözlemlemeyi başardı. Dundee Üniversitesi ile birlikte çalışan araştırmacılar, lazer teknolojisi kullanarak bitki köklerinin yüksek büyütmeli (high magnification) 3D görüntülerini elde etmeyi başardı.

Geliştirilen şeffaf toprak, temiz sıvıya konan plastik parçacıklar içeriyor. Suda ıslatılan plastik parçalar ile sıvı, aynı yansıtıcı indekse sahip olduğu için, tek bir madde ortaya koyuyormuşçasına optik özellik sergiliyor.

Newscientist sitesinin haberine göre, geliştirilen yöntemle bitki köklerinin gelişimi gözlemlenebiliyor ancak büyüme tam olarak ölçülemiyor. Dorğu ölçümler yapabilmek için, bitkilerin metabolizmasını etkileyen floresan boyalar veya floreson proteinler üretmek için genetiği değiştirilmiş bitkiler kullanılması gerekiyor.

BİRÇOK BİTKİ GÖZLEMLENEBİLECEK
Dundee Üniversitesi’nden araştırmaya katılan Zhengyi Yang ve meslektaşları, bitki kök hareketlerini takip etmek geliştirdikleri optik sistemde, ince bir yüzeye maviden yeşile uzayan lazer yansıttı.

Şeffaf topraktan düz bir şekilde geçen ışın, bitki köküke geldiği zaman her yönde yansıma yapıyor. Yang, “Lazerin gönderildiği hafif ince yüzeyi dikey görüntülüyerek, tek bir atışta 2D görüntü alabiliyoruz... Görüntülenen numunenin aşağı yukarı hareket ettirilerek elde edilen 2D görüntülerin üst üste konması, köklere ait 3D  görüntü oluşturuyor” dedi.

Yang ve meslektaşlarının 18 saate kadar gözlemleyebildiği ve biki kökleri hakkında birçok önemli detayı gözler önüne seren yöntem, birçok tahıl türünde kullanılabiecek

Geleneksel yöntemlere kıyasla çok daha ucuz olan şeffaf toprak ve lazer yöntemi hakkında yorum yapan İskoçya Rural Yüksekokulu’ndan Robin Walker, “Bu sayede bitkilerin büyümesinde ihtiyaçları olan besin değeri ve su miktarını anlayabileceğiniz... Yine de laboratuvardaki sonuçların doğal ortamda aynı sonucu vermebileceğini aklımızdan çıkarmamalıyız” dedi.

Sayfa Yükleniyor...