Şeffaflık Raporu’nda Türkiye ‘ilk sırada’

Google, kanun ve politikaların internette bilgi özgürlüğünü nasıl etkilediğini denetlemek için hazırladığı Şeffaflık Raporu’nu sundu.

Şeffaflık Raporu’nda Türkiye ‘ilk sırada’

Google, blog sayfasından açıkladığı en son Şeffaflık Raporu’da, hükümetlerin internetten çıkarılmasını istediği içeriklere ait sekizinci kez veri sundu.

Raporda, 2012’nin ikinci yarısından bu yana devletlerin içerik çıkarılması için yaptığı başvuruların yüzde 68 arttığına dikkat çekildi. Google’a Ocak-Haziran 2013 arasında yapılan 3846 başvuruda, toplam 24 bin 737 içeriğin çıkarılması istendi. En çok talep ise ’den geldi.

Google, blog sayfasından yaptığı açıklamada, geride kalan dört yılda hükümetlerin siyasi içeriklerin çıkarılması yönündeki ‘endişe verici’ trendinde bir değişim olmadığını belirtti.

İnternet devi, mahkemelerin kendileri için kritik bilgileri; polisin belli soruşturmalarla bağlantısı olan video veya blogları; yerel kurumların da ‘insanların karar verme mekanizmalarını öğrenmemesi için’ bazı bilgilerin çıkarılmasını istediğini ifade etti.

Yapılan taleplerde siyasi içeriklerin çıkarılması için hakaret, mahremiyet ve hatta telif hakkı gibi mazeretlerin sunulduğunu belirten Google, belirtilen dönemde hükümetleri eleştiren 93 içeriğin çıkarılması için kendilerine başvurulduğunu ve bu içeriklerin 3’te 1’inin çıkarıldığını belirtti.

TÜRKİYE’DEN GELEN TALEPLER ARTTI
Şeffaflık Raporu’nda, 2013’ün ikinci yarısından itibaren içerik çıkarılması için iki ülkeden gelen başvuruların gözle görünür biçimde arttığına dikkat çekildi.

Türkiye’den gelen talepler, geçtiğimiz yıl aynı döneme oranla neredeyse 10 kat artarak, 1673 başvuruya ulaştı. Bu taleplerin en az 3’te 2’si ise (1126), 5621 sayılı kanun kapsamında yapılan ihlallere dayalı 1345 içeriğin çıkarılmasına yönelikti.

Türkiye’nin ardından içerik çıkarılması başvurularını artıran bir diğer ülke Rusya oldu. Rusya’nın geçtiğimiz yıla kıyasla talepleri 2 kart arttı ve 257’ye ulaştı.

Google, Şeffaflık Raporu’nun internet sansürünü kapsamlı olarak takip eden bir araç olmadığını, yine de hükümetlerin endişe verici sansür eğiliminin devam ettiğini gösterdiğini vurguladı.

Şeffaflık Raporu’na erişmek için: http://www.google.com/transparencyreport/

Sayfa Yükleniyor...