Selahattin Demirtaş'a yargılandığı bir davada beraat

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" davasından beraat etti.

Selahattin Demirtaş'a yargılandığı bir davada beraat

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Sancaktepe'de 7 Haziran 2015 seçimleri öncesi düzenlenen bir mitingdeki konuşmasında, "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçunu işlediği iddiasıyla 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada beraatine karar verildi.

Anadolu 34. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, başka suçtan Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan Demirtaş katılmadı. Duruşmada taraf avukatları hazır bulundu.

Mahkeme hakimi, sanık Demirtaş'ın SEGBİS sistemiyle duruşmada hazır edilmesi için bağlı bulunduğu cezaevine yazı yazıldığını ancak Demirtaş'ın SEBGİS'le duruşmaya katılmak istemediği için bağlantı kurulmadığını tutanağa geçirdi.

Duruşmada talepleri sorulan müşteki avukatları, şikayetlerinin devam ettiğini belirterek, Demirtaş'ın cezalandırılmasını istedi.

Demirtaş'ın avukatlarından İlknur Alcan, müvekkilinin halkı kin ve düşmanlığa teşvik etme suçundan yargılandığını hatırlatarak, "Öncelikle sanığa yüklenen suçun yasal unsurları gerçekleşmemiştir. Müvekkilim yaptığı bir siyasi parti toplantısındaki konuşmasında halkın bir kesimini veya toplumun bir kesimini diğer kesime karşı tahrik edici mahiyette sözler söylememiştir. Beraatine karar verilmesini talep ediyoruz." dedi.

Demirtaş'ın diğer avukatı Bahri Bayram Belen de müvekkilinin bir siyasi parti lideri ve Meclis'teki bir partinin milletvekili olarak siyasi faaliyet sürdürdüğünün gözetilmesi gerektiğini anlatarak, Demirtaş'ın beraatini talep etti.

Davayı karara bağlayan mahkeme hakimi İbrahim Fikri Talman, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. maddesinde belirtilen ifade özgürlüğü kavramı çerçevesinde sanığın söylediği sözlerin düşünce özgürlüğü kapsamında bulunduğunu söyledi.

Buna göre rahatsız edici, hatta şoke edici düşüncelerin açıklanmasının demokratik bir toplumda düşünce ve ifade özgürlüğünün gereği olduğunu belirten hakim Talman, yüklenen suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle Demirtaş'ın beraatine karar verdi.

İDDİANAMEDEN

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Dinamik Radyo Televizyon AŞ, Star Medya Yayıncılık AŞ ve Bahadır Saraçgil "müşteki", Selahattin Demirtaş da "şüpheli" olarak yer almıştı.

Şüpheli Selahattin Demirtaş'ın, 7 Haziran 2015'te yapılan genel seçime ilişkin partisinin Sancaktepe mitinginde Star gazetesini sallayarak bir konuşma yaptığı belirtilen iddianamede, Demirtaş'ın bu şekildeki konuşmasından sonra 19 Temmuz 2015'te, şikayetçilere ait Star Medya Yayıncılık AŞ ile Dinamik Radyo Televizyon AŞ ve yetkililerinin bulunduğu Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Bahariye Caddesi'ndeki adrese bomba konulduğu, zaman ayarlı ve basınç tesirli olduğu tespit edilen bombanın uzman ekiplerce imha edildiği kaydedilmişti.

Şüpheli Demirtaş'ın Sancaktepe'deki konuşmasından sonra söz konusu bombanın konulduğu anlatılan iddianamede, terör örgütü mensuplarının bombayı benzer gerekçelerle müştekilere ait binanın çevresine koydukları ifade edilmişti.

İddianamede, Demirtaş'ın, "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenmişti.

Sayfa Yükleniyor...