SGK, Pardus'a göç etmeye hazırlanıyor

SGK Donanım ve Altyapı Hizmetleri Daire Başkanı Adem Onar, kurumun Milli Linux dağıtımını kullanmaya hazırlandığını ifade etti.

SGK, Pardus'a göç etmeye hazırlanıyor

Açık kaynak kodlu yazılımlarda devletin en somut çalışması olan PARDUS projesine geçmeye hazırlandıklarını açıklayan Sosyal Güvenlik Kurumu Donanım ve Altyapı Hizmetleri Daire Başkanı Adem Onar, TÜBİTAK mühendisleri ile kurumsal ihtiyaçlarını analiz ettiklerini belirterek, PARDUS’a göç etme planınını uygulamaya aldıklarını ifade etti.

Onar, ““Bu ciddi ve doğru girişimi SGK olarak destekliyoruz” dedi.

Pardus’a geçme planları aşamasında yaklaşık 600 kişilik gönüllü mühendisin desteğini aldıklarını belirten Onar, PARDUS’u güvenlik altyapısı sağlam ulusal bir işletim sistemi olarak kabul ettiklerini dile getirdi.

“PARDUS standart işletim sistemi olarak kabul edilmeli”
PARDUS’un TÜBİTAK UEKAE tarafından resmi bir proje olarak profesyonel bir ekip tarafından geliştirildiği bilgisini veren Onar, PARDUS’un ulusal kripto kısmı hariç açık kaynak kod topluluklarına devredilmesi ile kendi iş modelini kendi etrafında oluşturduğunu söyledi. Onar, Pardus’un standart bir işletim sistemi olarak son kullanıcıya sunulması gerektiğini savunarak şöyle devam etti; ”Bu güne kadar belirli bir geliştirici grubun himayesinde geliştirilen ve şimdi çok daha geniş kitleler tarafından kabul ve destek gören PARDUS’un ulusal düzlemde desteğinin nasıl ve kimler tarafından verileceği hususunda çok ciddi olumlu gelişmeler olmaktadır. Sivil toplum kuruluşlarının da desteği alınarak PC üreticilerinin desteklemesi sağlanmalıdır ve PARDUS standart işletim sistemi olarak son kullanıcıya sunulmalıdır. Yerli ve yabancı PC üreticileri, ülkemizin gururu olan PARDUS ‘a bu anlamda samimi destek olmalıdır. Örneğin biz kısa zaman dilimi içerisinde alacağımız tüm PC alımlarında SGK olarak bunu gündemde tutacağız. Şimdiden 1700 SGM, SSGM ve GSS-SGM ve primsiz ödemeler SGM gibi yurdun dört bir yanını saracak onbinlerce PC ve ince istemci (Thin Client) donanımı için bu anlamda hazırlıklara başladık.”

“Açık kaynak, için tek çıkış noktası”
Açık kaynak kodlu yazılımların Türkiye’nin tek çıkış noktası haline geldiğini savlayan Onar, ekonominin zorlayıcı koşullarında ,tüm dünyayı ve Türkiye’yi etkileyen global kriz ortamında açık kaynak kodlu yazılımların ciddi tasarruflar sağladığını ifade etti. Onar, “Ülkemizin bu kriz ortamından kurtuluşunda, en başta yetişmiş son derece yetenekli ve başarılı insan kaynağının yanısıra açık kaynak stratejilerinin çok önemli rol oynayacağı açıktır. Kısa zamanda, İngiltere, Almanya, Hollanda, Belçika, Danimarka gibi açık kaynak açık devlet stratejisini resmi devlet politikamız olmasına karar verip, duyurmalıyız.” şeklinde konuştu.

Açık doküman uygulamaları tercih ediliyor
Brezilya da kurumların yüzde 80‘in den fazlasının, Hindistan ve Malezya gibi ülkelerde ise 100 milyondan fazla kullanıcının Open Office’in kalbi olan Açık Doküman Formatı’nı (ODF) kullanarak ciddi maliyet avantajlarını elde ettiklerini aktaran Onar, 10 yıl içerisinde ODF’in tüm dünyada en çok kullanılan döküman formatı olacağını söyledi. Onar, “ GARTNER’a göre 2012 yılında dünya çapında kamu kurum ve kuruluşlarının yüzde 90 ‘ı Açık kaynak kodlu yazılımlar kullanacak. Bu öngörü kurumsal şirketlerin yanı sıra, hükümetleri, kamu kurum ve kuruluşlarını da kapsamaktadır. Açık doküman formatı (ODF) standart olarak SGK evrak ve elektronik belge yönetim sistemi (EBYS) alt yapısında AB standartlarının 2010 sonuna kadar öngördüğü şekilde kurulacak. Sosyal Güvenlikte Bilgi Paylaşımı esaslarının ve kararların alındığı Arnavutluk (2008) toplantısında bu husus AB üyesi ve üyeliğe aday ülkelere de deklare edilmiştir.” dedi.

Açık kaynak kodu stratejisinin SGK için kritik bir noktaya geldiğini bildiren Onar, açık kaynak kodunu tercih edilmesinde güvenilirlik konusunun önemli rol oynadığını söyledi. Onar, “ Devletin kritik tüm birimlerinin mensupları ile eş ve çocuklarının gerçek bilgilerini tutma noktasındayız. Bunun için güvenilirlik bizim için kritik bir noktadır.” şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...