Şiddet dünya savaşı boyutunda

Yılda bir kez yayınlanan ve Türkçe basımını Yordam Kitap’ın üstlendiği Socialist Register’ın 2009 sayısı şiddet konusuna eğiliyor.

Şiddet dünya savaşı boyutunda

Günümüz dünyasının karşı karşıya olduğu şiddetin çapı ve yaygınlığı, aşağıdaki başlıklarda acilen ciddi çözümlemelerin yapılmasını zorunlu kılıyor: “terörle mücadele” ve direniş karşıtı savaş; terör ve kontr-terör; intihar bombacıları ve işkence; iç savaşlar ve anarşi; kentsel çete savaşları; kadına yönelik kronik şiddet.

Günümüz dünyasındaki bu şiddet, her iki dünya savaşı ile karşılaştırılabilecek ölçekte insani trajedilere neden olmakta. Dünyaya hâkim olan küresel kapitalizmin nirvanası, milyonlarca kişi için vahşi bir ölümle karşılaşma korkusu içinde yaşamak anlamına geliyor.

''(...) En zoru, sesin verdiği korkuyu bastırmak. üzerinden geçtikleri her şeyi ezip yassılatan paletlerin takırtısı, egzozlarına sıkışmış motorların gümbürtüsü ve dağılmamaızı emreden hoparlörün sesi - üçünün de sesi yükseldikçe yükseldi, ta ki on iki metre ötemizde tek sıra halinde durana, 105 mm. toplarının namluları iyice burnumuzun dibine girene kadar. Birbirimize sokulmadık, el ele tutuşarak ayrı durduk. Birinci tankın tepesinden çıkan komutan, dilimizi berbat bir şekilde konuşarak, birazdan bizi dağılmaya zorlayacaklarını söyledi.'' (John Berger, Canlı Kalkan)

Giriş makalesi, günümüz şiddetinin ölçeği ve çeşitliliğine genel bir bakış sunarken, aynı zamanda bir kez daha temel soruyu soruyor: sosyalizm mi, barbarlık mı? Diğer makalelerde, dünyanın çeşitli bölgelerinden örneksel önem taşıyan şiddet vakalarının doğası ve kökleri masaya yatırılıyor.

Samir Amin, John Berger, Henri Bernstein, Vivek Chibber; kitaba katkıda bulunan yazarlardan bazıları.

'Günümüzde Şiddet - Ya Barbarlık Ya Sosyalizm' Yordam Kitap etiketiyle kitapçılarda.

Sayfa Yükleniyor...