Şiddet hikayeleri dile geldi

Mağduru oldukları şiddetin bir özetini postere yazdılar, sonra hikayelerini anlattılar.

Şiddet hikayeleri dile geldi

Amaçları şiddete dikkat çekerken, sabırsız bizlere meseleyi 10 saniyede kavratabilmek.

Eşcinsel olduğu için hakemlik mesleğine son verilen Halil İbrahim Dinçdağ...

William S. Burroughs’un Yumuşak Makine kitabını Türkçe’ye çevirdikten sonra hakkında dava açılan çevirmen Süha Sertabiboğlu...

Geçtiğimiz aylarda sokak ortasında darp edilen modacı Barbaros Şansal...

18 Aralık’ta ODTÜ’deki olaylarda polisin orantısız müdahalesiyle karşılaşan öğrenciler...

Kaçırıldıktan sonra tecavüze uğrayan Ayşa isimli köpek, arabanın vurup kaçtığı Obi isimli bir diğeri...

Liste uzun. Hikayeler tanıdık. Hepsinin odak noktasında ise ‘şiddet’ var.

Sitede bu ve bunlar gibi 42 şiddet vakası yer alıyor. Hayatlarının bir döneminde şiddetin bir çeşidine maruz kaldıklarını düşünenler, başlarından geçenleri anlatıyor.

'ARACISIZ' ŞİDDET HİKAYELERİ
Kültürlerarası Araştırmalar Derneği tarafından gerçekleştirilen çalışmanın amacı, şiddet olaylarının görünür kılınmasını ve kayıt altına alınmasını sağlamak. Çalışmanın yürütücülerinden Doğu Eroğlu, aracı rolünü en aza indirerek, bireyler üzerinden toplumsal şiddetin kökenine inebilmek istediklerini söyledi.

AMAÇ 10 SANİYEDE MESELEYİ KAVRATMAK
Çalışmanın ayırt edici özelliği ise mağdurların röportajlarıyla birlikte, hikayelerini kısaca özetleyen bir posterle çekilmiş fotoğraflarının yayınlanması. Eroğlu neden böyle bir yola başvurduklarını şu şekilde anlatıyor:

"Artık kimsenin yazılanları uzun uzadıya okumadığı, bilgi akışının çok hızlı olduğu bir dönemdeyiz. Çoğu kişi, 10 saniye içerisinde göz atıp meseleyi kavrayabilmek istiyor. Kendimize sorduğumuz soru, ‘10 saniyede şiddet olgusunu nasıl anlatabiliriz?’ idi. Dolayısıyla fotoğraflar, çalışmanın derdini bir solukta özetlemek için çok önemli bir araç.

60 KİŞİYLE GÖRÜŞÜLDÜ
Doğu Eroğlu, önceleri kişisel bağlantılar üzerinden şiddet mağdurlarına ulaştıklarını, sitenin görünür olmasıyla birlikteyse mağdurların kendileriyle iletişime geçmeye başladıklarını belirtti.

Şimdiye kadar yaklaşık 60 kişiyle yüz yüze görüşmeler yapıldı.

Sayfa Yükleniyor...