Şiddetle hak aranmaz, açılıma hız vereceğiz

Demokratik standartların yükseltilmesinden rahatsız olanların açılım sürecini baltalamak için şiddete başvurduğunu belirten İçişleri Bakanı Atalay, "Açılımla ilgili TBMM'de kısa ve orta vade olarak gündeme gelen çalışmalara hız vereceğiz" dedi.

Şiddetle hak aranmaz, açılıma hız vereceğiz

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, demokratik açılım sürecine ilişkin bir açıklama yaptı.

Atalay şunları söyledi: "İnsanların canına ve malına kast edenleri biz takip ediyoruz ve gereken işlemleri de yapıyoruz. Güvenliği sağlamak, güvenli bir toplum hükümetlerin en başta gelen görevidir. Çocukların bir eline para, diğer eline taş verenleri biz iyi tanıyoruz. Bu provokatörleri ve onların arkasındakileri adalete teslim edeceğimizden hiçkimsenin kuşkusu olmasın. Demokrasilerde şiddet hak arama yolu değildir. 20 Kasım'dan bugüne 1562 kişi gözaltına alındı, bunlardan 363'ü tutuklandı. Endişeye gerek yoktur. Bazı olaylar gereğinden fazla abartılı olarak takdim edilmektedir.

İktidara geldiğimiz andan itibaren bu ülkenin çözümü ertelenmiş sorunlarını çözmek için canla başla çalışıyoruz. Demokratik açılım sürecini kararlılıkla yürütüyoruz ve sürdüreceğiz. Hala açılımı bilmiyoruz diyenlere hayret ediyorum. Süreci bilmiyoruz ifadelerini iyi niyetli bulmak mümkün değildir. Asıl amacımız terörü tasfiye etmek ve demokratik standartları yükseltmek. Kutupsal ayrışmaya neden olabilecek istismar kaynaklarını kurutmaya çabalıyoruz. Bu konuda kararlılığımız sürecek ve çok yönlü mücadelemiz devam ediyor. Hükümet olarak terörle mücadelede güvenlik güçlerine her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.

DÖRT YENİ KURUM KURULUYOR
TBMM'de kısa ve orta vade olarak gündeme gelen çalışmalara hız vereceğiz. Ayrımcılıkla Mücadele Kurulu'nun kurulması çalışmasına hız vereceğiz. İnsan Hakları Kurulu'yla ilgili tasarı tamamlandı, bunu en kısa sürede Meclis'e göndereceğiz. Meclis'teki çalışmalara hız vermiş olacağız. Kamu Düzeni Güvenliği Müsteşarlığı kurulması için de çalışmalara bütçe çalışmasından sonra Meclis'te gündeme gelecek. Bağımsız Kolluk Kuvvetleri Şikayet Komisyonu'nun kurulması için de çalışmalar hızlanacak.

SÜRECİ BALTALAMAK İÇİN ŞİDDETE BAŞVURDULAR
Herkes için daha fazla demokrasi, herkes için daha fazla özgürlük diyoruz. Terörün hakim olduğu yerde demokratikleşme gerçekleşmez. Şiddetin değil sözün hakim olmasını istiyoruz. Çalışmaların temel amacı terörü tasfiye etmek. Her türlü düşüncenin serbestçe ifade edilebildiği demokratik ortamın varlığı için uğraşıyoruz. Birileri serbestçe tartışma ortamından rahatsız olmuştur. Demokratik standartların yükseltilmesinden rahatsız olanlar, süreci baltalamak için şiddete başvurdular. Kamu mallarını ateşe verenler, masum çocukları belediye otobüslerinde yakanlar aynı amaca hizmet ediyorlar.

Terörle mücadele kısır siyasi hesaplaşmalara kurban edilemeyecek kadar ciddi bir iştir. Herkesini üzerine düşeni yapması gerekir. Toplumun tüm kesimleriyle birlikte hareket etmek zorundayız. Böyle bir milli meselede sürekli ayrışma içinde olan bir muhalefet var.

OLAYLARI ABARTMAK DOĞRU DEĞİL
İstanbul'da bir olay oluyor. Bunu bütün İstabul bu olaylala çalkalanıyor gibi vermek insafsızlıktır. Basın hassasiyet göstermeli, olayları abartarak vermek doğru değil.

Siyasi partilerin kapatılmasına karşıyız. Biz siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran yasal değişikliklere varız, ancak bu Meclis içinde mutabakatla yapılmalı. Çocuklarımızı terör örgütünün istismar etmesine izin vermeyelim. Onlar bizim geleceğimizdir."

MECBUR KALINCA GAZ KULLANILIYOR
Soruları da yanıtlayan Atalay, Dolapdere'deki olaylarda bir kişiye silah verilmesiyle ilgili soruya "Yargı bunları açığa çıkaracak, biz de bekliyoruz" dedi.

Eylemlerde polisin gazla müdahalesiyle ilgili soruyu Atalay şöyle yanıtladı: "Güvenlik güçleri önce olayı hiçbir şey kullanmadan önlemeye gayret ediyor. Mecbur kalırsa önce su sıkıyor, sonra gaz kullanıyor. Ama silah kullandırtmıyoruz."

TÜRK'LE KAPATMA SONRASI GÖRÜŞTÜM
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bir soru üzerine, kapatılan DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk ile geçen pazar günü İçişleri Bakanlığı'nda görüştüğünü belirterek, ''Parti kapatılma olayından iki gün sonra. Kendisini telefonla aradım, davet ettim. 'Geçmiş olsun' dileklerimi ilettim, kendisiyle çay içtik. Bazı arkadaşlarımız da vardı. Basına yansıdığı şekilde 'şu şartlar koşuldu, şunlar konuşuldu' şeklinde bir şey olmadı'' dedi.

Muş'ta iki kişinin öldüğü olayı değerlendiren Atalay, "Olayı yapan gönüllü korucu statüsündedir. Koruculuk terör olayının sonucu gelişmiş bir yapıdır. Terör tasfiye edildiğinde koruculukla ilgili çalışmalar yapılır. Bu konuda da araştırmalarımız, çalışmalarımız var. Daha köklü çözüm terörün bitmesidir, bizim amacımız da odur" dedi.

Atalay, Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un Trabzon'daki konuşmasıyla ilgili bir soruya, "Genelkurmay Başkanı'nki normal bir konuşmadır. Hassasiyetleri dile getirmiştir. Hepimiz terörle ilgili yakın görüşme ve işbirliği içindeyiz" yanıtını verdi.

Sayfa Yükleniyor...