Şikayet ettiği şirket patladı

Ankara'daki patlamalarda hayatını kaybedenlerden Dilek Gürer’in patlamanın olduğu komşu işyerini şikâyet ettiği ortaya çıktı.

Ankara'da 17 kişinin hayatını kaybettiği OSTİM'deki iki patlamanın nedeni hala muamma. İddiaların da ardı arkası kesilmiyor. Ancak ortada bir gerçek var ki içler acısı. Hayatını kaybeden Makine Mühendisi Dilek Gürer’in patlamanın olduğu komşu işyerini şikâyet ettiği ortaya çıktı.


16 YIL SONRA MEZAR OLDU
İkinci patlamada hayatını kaybeden Dilek Gürer, her iki patlama sonunda yaşamını yitiren tek kadın oldu. 37 yaşındaki Gürer’in Ankara Üniversitesi Makine Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra yaşamının sonlandığı firmada işe başladığı ve 16 yıldır aynı firmada müdür olarak çalıştığı öğrenildi. 7 yıl önce babasını kaybeden Gürer, menenjit geçiren ve yatağa bağımlı kalıp konuşamayan kardeşine bakmak için hiç evlenmedi.

Gürer’in, patlamanın meydana geldiği, kaçak mazot sattığı iddia edilen firmayı geçen yıl kaçak işçi çalıştırdığı gerekçesiyle şikâyet ettiği, bunun üzerine kısa süre kapalı kalan firmanın faaliyetlerini yeniden sürdürdüğü ortaya çıktı. Yakınları bu nedenle firmaya ve yetkilelere dava açacaklarını söyledi.

AKARYAKIT KAÇAKÇILIĞI ŞÜPHESİ
Ankara Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş, Ostim’deki patlamalarla ilgili soruşturmayı yürütmek üzere biri kaçakçılık biri memur suçları bürosundan olmak üzere 4 cumhuriyet savcısı görevlendirdi. Heyete, kaçakçılık suçlarına bakmakla görevli savcının da dahil edilmesi, akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı iddialarının da araştırıldığını gösterdi. Hakan Perktaş, Abdularif Akgüç, Veli Güney ve Yeter Gümüş’ten oluşan savcılık heyeti, dün patlamaların meydana geldiği noktalara giderek, tespit ve keşif yaptı. Bu arada savcılık ölenlerden 8’inin kimliklerinin belirlendiğini, diğerlerinin kimliklerinin DNA yöntemiyle belirlenmesi için çalışıldığını açıkladı.

İkinci patlamanın kaçak mazottan kaynaklandığı iddiasına sert yanıt geldi. Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, İvedik OSB’deki patlamanın, torna atölyesi olarak ruhsat alan, ancak kaçak tiner üretimi yapan bir işyerinde meydana geldiğini söyledi. Arkara Büyükşehir belediye Başkanı Gökçek de kaçak mazot üretilen işyerinde patlama olduğunu yineleyerek OSB’lerin denetimlerinin belediyelere geçmesi gerektiğini söyledi.

OSB’DEN YANIT
Gökçek’in sözleri, İvedik OSB Yönetimi’nde tepkiye yol açtı. İvedik OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gültekin, patlamanın yedek parça üreten firmanın önünde park halinde bulunan LPG’li bir aracın yakıt tankının infilak etmesi sonucu meydana geldiğini iddia etti. Gültekin, özetle şunları söyledi:

“Burada söylendiği gibi kaçak mazot veya tiner üreten bir firma yok. Boş dükkanın sahibi olan firma, biyodizel üretmek için izin istedi, ancak izin vermedik. O dükkanın önünde bulunan siloların da içleri boş. Zaten kaçak mazot üretilse ve o siloların içleri dolu olsa İvedik haritadan silinirdi.”

Patlamaların meydane geldiği işyerlerinde aynı firmadan satın alınan oksijen ve sanayi tüplerinin kullanıldığını söyleyen Gültekin “Bu konuda incelemeyi yapıyoruz” dedi.

Gültekin, Gökçek’in sözleriyle ilgili olarak da “Melih Bey’in OSB’lere bakış açısını öteden beri biliyoruz. Kendisi ilk önce temelini attığı OSB’lere gerekli yatırımları yapsın. Biz belediyelerden daha iyi denetliyoruz” dedi.

10 NUMARA YAĞ İDDİASI
ATO Başkanı Sinan Aygün, ilk göstergelere bakarak olayın 10 numaralı yağ üretimi ve kaçak mazottan kaynaklandığı şüphesini taşıdığını söyledi: Pek çok yerde solventle baz yağ karıştırılarak 10 numara yağ ve sahte mazot üretildiği biliniyor.

Sayfa Yükleniyor...